Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Националистическата лексика в РСМ замъглява европейското ѝ развитие

РСМ практически няма време за промените в Конституцията си, коментира кореспондентът на БТА в Скопие Маринела Величкова

02.11.2023 | 13:50 Редактор: Калина Донкова

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посети Северна Македония като част от обиколката си в Западните Балкани. Като основен акцент от визитата ѝ се открои призивът ѝ към Скопие да приключи окончателно с промените в Конституцията си, ако разчита на европейската си перспектива.

Именно тези промени са залогът страната да започне да отваря преговорните глави за присъединяването си към Европейския съюз, а и са условие от страна на България, за да допусне съседката си напред.

РСМ практически почти няма време да направи промените в Конституцията, а Урсула фон дер Лайен каза това, което казаха десетките представители на различни европейски държави, външни министри, премиери, които в последната една година пристигаха в Скопие, посочи в ефира на предаването "Директно" журналистът и кореспондент на БТА в серверномакедонската столица Маринела Величкова.

"Друг е въпросът по какъв начин тук в Скопие се бяха настроили да я очакват. По мое мнение, сякаш очакваха тя да донесе решение на нещо, което всъщност може да бъде решение единствено в страната", коментира тя.

"Затворихме вратата, оставихме прозореца", 4Брюксел отвърза кесията, но не отвори вратата“, "Морковът техен, тоягата наша“ са само част от заглавията в северномакедонските медии след посещението на председателя на ЕК в страната.

"Тоягата са промените в Конституцията, за които има сериозен отпор от страна на опозицията, а и страната практически е в предизборна кампания“, обясни Величкова.

Необходимите 8 гласа за промените в Конституцията са в ръцете на опозицията

"Имаше доста екшън между бившия и настоящия председател на ВМРО-ДПМНЕ, поведението на Християн Мицкоски и това, че той практически обикаля страната точно в предизборна обиколка. Очевидно очакванията са Европейският съюз и България като основен виновник за това, че Северна Македония няма да направи тази стъпка, защото лексиката продължава да бъде, че тези промени в Конституцията са под български диктат. Това не е забравено. Християн Мицкоски го споменава всеки ден. Не съм убедена доколко самата Северна Македония, хората в страната, разбират какво точно значи онова, което се очаква от Северна Македония и онова, което ѝ предстои като стъпки за влизане в Европейския съюз. Фактът, че доскоро очакваха, че едва ли не някой отстрани, може да реши този проблем. Фактът, че Християн Мицкоски ден преди да дойде Урсула фон дер Лайен, говореше за това, че очаква безусловна покана към Северна Македония за начало на преговори, означава, че лексиката е заменена“, изтъкна журналистът.

По думите ѝ желанието на РСМ за евроинтеграция е замъглено от националистическата лексика на политиците в страната, основно от опозицията.

Европейският "прозорец на възможности" - 6 млрд. евро за Западните Балкани, но срещу реформи

„Прозорецът е отворен заради геополитическата ситуация, заради онова, което се случва в Украйна. Всички до един казват, че през следващата година самият Европейски съюз ще бъде достатъчно зает със себе си, условно да кажа, не само защото бяха обявени промени в начина, по който ще се реформира самият Европейски съюз. Друг е въпросът доколко това стига като послание до хората, до политиците в Северна Македония и до кои политици стига. Аз съм изумена от това, че за последната една година лексиката наистина не е променена“, на мнение е Величкова.

“България е смокинов лист за това, че в Северна Македония няма промени”

„Ще използвам една фраза на посланика на Нидерландия - “България е смокинов лист за това, че в Северна Македония няма промени”. Не го казвам аз, казва го посланик на една европейска държава в Северна Македония. Да, за жалост моето мнение съвпада с това. Много стъпки трябва да бъдат направени и те трябва да бъдат направени съзнателно. Не да се очаква някой да притиска опозицията, за да видим ние тук в Северна Македония дали ще се случат промените в Конституцията. Сякаш такова беше очакването към Урсула фон дер Лайен“, смята още кореспондентът на БТА в Скопие.

Изчерпва ли се търпението на Албания

Начинът, по който северномакедонското и албанското население приемат темата европейското бъдеще на странта, е много различен, категорична е Маринела Величкова.

„Албанската общност в огромния си процент очаква страната да направи стъпки към Европейския съюз. Албанската опозиция започва да говори дори за преструктуриране по някакъв начин на парламента в Северна Македония, ако това не се случи. Имаше атаки от страна на албанската опозиция за това, че основната албанска партия, която е и коалиционен партньор на СДСМ, вече е забравила за промените в Конституцията и започва да прави планове за това как да бъде съставено следващото правителство след изборите, защото също се очаква да бъде доста фрагментирано“, заключи тя пред Bulgaria ON AIR.

Вижте целия разговор във видеото.