fallback

Звездица Ковачева: Ромските деца са особено уязвими в ситуации с насилие и престъпления

Специалистът заяви, че проблемите на тези деца надхвърлят рамките на ромската общност и засягат цялото общество

14.09.2023 | 18:30 Автор: Михаела Кирилова

"Институциите имат различни начини на работа с децата, които са в досег с правосъдната система, но е необходимо те да си сътрудничат в общ интерес на непълнолетните", заяви в ефира на предаването "Директно" Звездица Ковачева от Института за социални дейности и практики.

"Всеки има различен начин, по който работи с децата. Това е добре. Това означава, че всяка една институция припознава своята професионална роля, своите професионални компетенции, но в позицията на своята роля би трябвало да припознава и ролята на останалите институции", допълни Ковачева.

Тя подчерта, че ромската общност често е изложена на рискове и затруднения при досег с системата на правоприлагане и набляга на факта, че ромските деца са особено уязвими в ситуации, свързани с насилие и престъпления.

Изследвания показват, че ромската общност е представена в наказателните производства в по-голяма степен от други етнически групи. Тази несъразмерност подчертава сериозните предизвикателства, пред които са изправени ромските деца, когато имат досег с правораздавателната система.

Специалистът обаче заяви, че проблемите на тези деца и техните семейства надхвърлят рамките на ромската общност и засягат цялото общество. Изследване, проведено от Института за социални дейности и практики, разкрива трудности и нужди, които трябва да бъдат решавани в сътрудничество между различните институции, включително социалната, правосъдната и образователната система.

Гледайте видеото с целия разговор.

fallback
Още от Директно
fallback