fallback

Ще имат ли ефект новите мерки на "Пътна полиция"?

"Мрките са достатъчно рестриктивни", каза комисар Николай Крушарски

19.07.2023 | 20:00 Автор: Искра Ангелова

От няколко седмици повече камери и дрегери във всяка патрулка. Това са мерките, които "Пътна полиция" предприе срещу шофьорите нарушители в София.

Мерките ще действат дисциплиниращо по отношение на водачите, но трябва да се даде време. За всяка мярка, която се налага, трябва да мине определен период от време, за да окаже своя превантивен ефект над водачите. Това коментира началникът на отдел "Пътна полиция" комисар Николай Крушарски в ефира на предаването "Директно".

"Не можем да кажем, че никой не се е сетил или че никой не е искал да го изпълни. Напротив, политиката, която работи към момента, е органите на "Пътна полиция" и на МВР да са максимално безкомпромисни към тези нарушители и това доведе до разширяване на обхвата на служителите, които имат съответните правомощия за контрол в тази насока", допълни Крушарски в ефира на Bulgaria ON AIR.

Гостът поясни, че това е цялостна политика на МВР и че тенденцията е в цяла България да бъдат давани все повече правомощия на служители и от охранителна полиция и от "Пътна полиция" да извършват проверки с дрегери.

"Нека да кажем, че след като бъдат наказани водачите, им се отнема свидетелството за управление на МПС. Не можем да им забраним да карат, но налагаме последващ контрол. Когато ги хванем да карат с отнета книжка, се образува досъдебно производство, тъй като законът не му позволява да шофира", отбеляза началникът на отдел "Пътна полиция".

На въпроса ефективни ли са мерките, след като шофьорите отново се опитват да намерят начин, по който да карат колите си, било то чрез фалшиви книжки или чуждестранни такива, събеседникът отговори, че мерките работят: "Самото желание от тяхна страна да търсят начини да заобиколят този закон означава, че мерките са достатъчно рестриктивни и са обхванати почти всички възможности на водачите да карат и да извършват нарушения."

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Директно
fallback