Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Икономист: Време е за сериозни мерки за намаляване на цената на горивата у нас

България трябва да натисне "Лукойл" да свали цените, смята Георги Ангелов.

05.01.2023 | 17:23 Редактор: Калина Донкова

България трябва да вземе по-сериозни мерки за намаляване на цената на горивата. Това коментира в ефира на предаването "Директно" икономистът Георги Ангелов.

"Влязоха в сила санкциите срещу руския петрол, той поевтиня още повече. В момента той се продава за 50 долара за барел, а България има право да купува по изключение заради дерогацията. В този смисъл, трябва да натиснем рафинерията да намали цената, а не ние от държавния бюджет да субсидираме потреблението", изтъкна той.

Според него временната мярка за 25 ст. по-евтино гориво на литър за потребителите, която приключи в края на миналата година, е имала по-скоро психологически ефект. Тя обаче в никакъв случай не е успяла да реши проблема с това, че България внася евтин петрол, а плащаме скъпи горива, категоричен е Ангелов.

След решението "Лукойл" да плаща данъци в България, ситуацията с цените на горивата у нас следва да се променят значително, смята той и го определи като "голяма победа".

Ангелов коментира и газовата сделка с Турция, която ни осигурява достъп до петте терминала за втечнен газ в южната ни съседка с капацитет за получаване на до 1,5 млрд. куб. метра природен газ годишно.

"Ние имаме 1 млрд.. куб. метра от Азербайджан, а ползваме 3, тоест, наистина ни трябват още 2 млрд. Имаме от Гърция запазени слотове за новия терминал в Александруполис, който ще бъде построен в края на тази година и трябва да доставяме още 1 млрд. от някъде. Имаме нужда от това", каза той пред Bulgaria ON AIR.

Експертът подчерта още, че България е в изгодна позиция да създаде вид конкуренция между Турция и Гърция, за да не са в изгодната ситуация да изнудват страните ни за цените на синьото гориво.

Вижте целия разговор във видеото.


1
3 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Да няма хаир за тези които съсипват страната ни Сигнализирай за неуместен коментар