fallback

Светлин Тачев: Всички искат правителство, никой няма желание

Правителство на "Български възход" няма да има голяма легитимност

01.11.2022 | 08:00

Проблемът на всички партии в 48-ото Народно събрание, е че искат да направят правителство, но нямат желание. Никой не иска да поеме отговорността. Това коментира в студиото на предаването „Директно“ социологът от „Галъп интернешънъл“ Светлин Тачев

Той заяви, че от „Продължаваме промяната“ вървят по линията, която бяха заявили - опозиция на ГЕРБ и няма да подкрепят тяхно правителство.

Социологът сподели, че се наблюдават различни мнозинства по различни теми.

„При избирането на Вежди Рашидов за председател на НС се оформи едно мнозинство, при казуса с Митрофанова - друго мнозинство“, добави той.

С първия и втория мандат изглежда почти невъзможно да се състави кабинет, защото първите две политически формации са в тежка опозиция, каза експертът.

Той прогнозира, че от „Демократична България“ е възможно да мост за разговори между ГЕРБ и „Продължаваме промяната“. Тачев допуска, че вентуален трети мандат, освен „Демократична България“, може да получат БСП или „Български възход“.

По думите му от партията на бившия служебен премиер Стефан Янев са диалогични, ще комуникират с всички останали, но тъй като са най-малката политическа сила, е възможно президентът да не заложи на тях, защото най-трудно може да легитимира бъдещо правителство.

„Радев бави процедурата, консултациите, тъй като осъзнава, че трудно ще се състави правителство и дава време на депутатите в Народното събрание да приемат повече закони, дава им шанс да свършат някаква работа“, посочи Тачев.

fallback
Още от Директно
fallback