fallback

Светът се намира пред нова икономическа криза и я решава индивидуално

Коментар на главния редактор на Investor.bg Бойчо Попов в "Директно"

27.10.2022 | 12:21 Автор: Калина Донкова

Нарушени вериги за доставки, скъпи енергоизточници, доскоро недостиг на газ, повишаващи се лихвени проценти, висока инфлация и руската агресивна война в Украйна - това е токсична комбинация за фондовите пазари, но и за икономиките. Този отровен микс притиска политиците по целия свят, както наскоро станахме свидетели на Острова, но също така и корпоративните ръководители и потребителите.

Този коментар направи в предаването „Директно“ главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов.

Какви са възможните бягства от този капан ще дискутират експертите по време на поредния новото 11-о издание на Investor Finance Forum. Най-голямото събитие на финансовата и инвестиционна общност в региона, ще се проведе на 4 ноември от 11:00 часа в хотел Hyatt Regency Sofia, зала „Васил Левски“, организирано от водещия икономически сайт.

На фона на всички тези предизвикателства темата за макроикономическата среда, която ежегодно форумът засяга в централната си част, ще привлече още повече внимание, уверен е Попов.

И макар че панелът е озаглавен „Макроикономиката във времена на покачващи се цени, високи лихви и нестихваща несигурност“, финансовите експерти ще разискват промените в макроикономическата среда през 2022 г. и кои са основните двигатели на промяната.

И тъй като водещ двигател за инфлацията са ускорените цени на енергоизточниците, внимание ще привлече и първата изява пред широката публика у нас на Стивън Пейн – президент и главен изпълнителен директор на Linden Energy Holding, чиято компания наскоро придоби „Овъргаз“, а след това сключи договор независимия преносен оператор ICGB, който експлоатира търговски интерконектора Гърция-България, за пренос на втечнен газ.

Попов изказа и мнение, че докато САЩ напредва по-бързо в решаването на инфлационната дилема, в Европа тя не само е оставена да се развива, но и се разпалва.

Освен това според журналиста Старият континент действа разделено по въпроса, имайки предвид плана на Германия за подкрепа на бизнеса и потребителите с бюджет от 200 млн. евро.

Тези 200 милиарда евро, или 1,5 пъти повече от всички печалби на концерните от DAX в предкризисната 2021 г., са заделени за тези консумативни разходи. Парите не се инвестират в зелена технология на бъдещето, а се изгарят в истинския смисъл на думата. Лошият пример има заразен ефект върху останалите европейци, които сега настояват за равенство. Континентът е изправен пред нова дългова оргия, в кулоарите на срещата на върха на ЕС в Прага Шолц е дал знак, че е отворен за съвместно вземане на заеми от цяла Европа, както ексклузивно предаде Bloomberg.

Темата за бюджетните дискусии в българския парламент също бе засегната от главния редактор на Investor.bg.

По думите му невнасянето на бюджет от служебния кабинет има както положителни страни – невъзможност да се стигне до неконтролируемо предизборно раздуване на разходите, така и отрицателни – сегашният бюджет все пак е гласуван във времена, в които нямаше война, припомни той.

Все пак в последните дни се чуват и разумни гласове сред депутатите, които призовават за намаляване на бюджетния дефицит и отказ от неспешни разходи, което може да повлияе положително и на амбициите за скорошното влизане в еврозоната.

Тези и подобни теми ще бъдат засегнати по време на събитието в края на следващата седмица. Подробности за програмата и участниците в новото издание на Investor Finance Forum ще откриете ТУК, където може да се регистрирате безплатно за присъствие на място на събитието.

Вижте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Директно
fallback