Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Парамедици влизат в линейките

След години неуредици ще има повече спешни екипи

13.09.2022 | 19:00

Нормативна уредба се оказва известна бариера пред реализация на преминалите през курсове за парамедици.

Тези хора се обучаваха в някакви структури, които нямат медицинско образование. Заради липсата на единни държавни изисквания към този момент не могат да бъдат назначени, заяви в студиото на предаването „Директно“ Елена Георгиева от Медицинския университет. Тя е и старша сестра на спешното отделение в УМБАЛ „Александровска".

Георгиева допълни, че студентите, които учат в тази специалност могат да заменят спешните медици, които работят в линейките, защото отговарят на всички изисквания.

Медицинският университет в София обучи парамедици, които да могат да оказват първа помощ. Съвсем наскоро завърши и първият випуск

Заедно със спешните лекари работим заедно за подобряване състоянието на пациентите. Взаимно си помагаме и създаваме успешен екип, заяви парамедикът Мария-Магдалена Петрова. Тя допълни, че в университета е получила голям обем от знания, които са й помогнали при оказване на първа помощ.

В много държави парамедикът е в линейките. Той е човекът, който оказва първата помощ и транспортира човека до болницата, обясни Георгиева. Тя даде пример с Полша, където парамедиците са изцяло в линейките и медицинската им система работи без проблеми.