Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Борис Петров: Вдигането на лихвите от страна на ЕЦБ е опит за овладяване на инфлацията

Битката на газовия пазар тепърва започва, смята пазарният анализатор

21.07.2022 | 23:30 Редактор: Калина Донкова

Европейската централна банка повиши лихвите с 0,5%, а очакванията са тази политика да продължи. Този ход е опит за подкрепа на еврото и инфлацията в еврозоната да бъде овладяна. Това коментира в предаването "Директно" пазарният анализатор Борис Петров.

"Това е опит да се бори инфлацията, колкото и абсурден да изглежда, тъй като имаме инфлация от 8,6%, а лихви, които сега достигат 0. Означава вдигане на лихвите по кредитите и затягане на монетарната политика", обясни той.

По думите му половин процент увеличение не е фрапантно, но "променя играта".

"Променя играта особено за по-големите кредити. Вероятно ще прехвърли около 1% върху най-достъпните кредити", каза още Петров.

Той коментира и енергийната криза.

"Доставките на газ за България към момента изглеждат под сериозна въпросителна. Доколкото имам информация, правителството е договорило около 1 млрд. кубически метра от Азербайджан. България позлва 3,2. Тоест, имаме по-малко от една трета към момента", категоричен е пазарният анализатор.

Според него битката на газовия пазар тепърва започва, а България изглежда неподготвена, независимо, че е малък потребител на природен газ, сравнено с държавите в Западна Европа.

Повече за пазара на суровини, цените на петрола и очакваното отражение на всичко това у нас - вижте във видеото.