fallback

Добре е да се знае, че на евробанкноти има българска азбука

Споровете как да се нарича първият славянски език предизвикват полемика

24.05.2022 | 19:30

Споровете как да се нарича първият славянски език, създаден от Кирил и Методий и на кого принадлежат глаголицата и кирилицата, предизвикват полемика, каза в студиото на "Директно" проф. Ана Кочева от БАН.

Важно беше да се промени името на празника, който отбелязваме 24 май, да присъстват имената на светите братя Кирил и Методий, защото този ден се празнува много отдавна. Но сега акцентът пада върху българската просвета и култура, посочи тя..

Продължава битката кирилица да придобие статут на българска азбука сред институциите на ЕС. Сега членуваме в ЕС, но в последствие ще се появят едни наши съседи, които тогава ще претендират кирилицата да носи друго име. Добре е да се знае, че на евробанкноти има българска азбука, а не да се събудим един ден и да се окаже, че пишем на македонска или друга кирилица, посочи проф. Кочева.

Трябва да си даваме сметка, че днес е празник не само на думите и речта, а и на човешкия дух и чрез силата на думите изграждаме разбирателство. Големият проблем в парламента е парламентарната реч. Депутатите трябва да се замислят много сериозно. Трябва да има усет към автокорекция, защото има много речева агресия, посочи езиковедът доц. Владислав Миланов.

fallback
Още от Директно
fallback