В момента се наблюдава свръхпроизводство на свинско месо в рамките на Европейския съюз, а Европа не може да изнася продукция за страни като Китай и Съединените щати. Това е една от основните причини стойността на месото в магазините да се запазва стабилна, въпреки по-високите производствени цени. Това коментира в предаването "Директно" изпълнителният директор на Асоциацията на свиневъдите в България Димитър Михайлов.
По думите му секторът понася пореден удар след кризата с Африканската чума по свинете заради високите цени на енергията, скокът при суровините за производство на фуражи и затруднените доставки, причинени от войната в Украйна. Това категорично ще доведе до фалити на производители.
Свиневъдите не получават никаква помощ от държавата, категоричен е Михайлов.
Той поясни, че секторът води разговори със земеделското и финансовото министерства за държавна подкрепа в размер на 44 млн. лева, а след актуализация на бюджета очакват още 15 млн. Средствата вече са одобрени.
85% от потреблението на месо у нас се пада на свинското, но едва 30% от него е родно производство.
Само за няколко години от над 4 млн. прасета, в България са останали малко над 400 хил., обясни още Димитър Михайлов.
Вижте целия разговор във видеото.