Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Книжарница предизвиква: Познайте книгата!

Целта на скритите книги е да "играят" с интуицията на читателите

26.04.2019 | 10:45 Редактор: Иван Берберов
Книжарница предизвиква: Познайте книгата!

Бихте ли си купили книга, без да знаете нито автора, нито заглавието? Предизвикателство, направено под формата на игра, стартира в столична книжарница от верига "Хеликон", а целта е да се провокира интуицията на влюбените в книгите. 

Как става това? Книгите, избрани да бъдат продадени "на сляпо", са скрити в опаковъчна хартия, а единственото, по което може да се ориентирате, е изваден от книгата цитат.
 
Идеята за "скритите" книги хрумва на книжаря Ралица Маркова преди повече от година. Разглеждайки чуждестранен сайт за литература, тя попада на подобна инициатива и решава да я приспособи и тук. В книжарницата сами избират кои книги да скрият, а опитът им показва, че интуицията на читателите, в повечето случаи, не ги лъже.
   
"До момента сме имали двама клиенти, които успяват да познаят коя е книгата. Не това е най-важното. Важен е игровият момент с читателя, това да се провокира неговата интуиция", казва Ралица.
  
Според Александър Кръстев, създател на сайта "Аз чета", подобни инициативи не се провеждат за първи път, а на Запад са широко разпространени. Известни са т.нар. книжни феи – книги биват скрити на различни локации, а читателите сами трябва да ги открият.

Казват, че книгите, точно както и хората, се появяват в живота ни в определени моменти - обикновено, когато вече сме готови за тях. 

Повече за играта "Купи книга на сляпо", може да видите в репортажа на репортера Божила Симова, оператора Дамян Донгов и монтажиста Дамян Ганев.

Харесайте ни във Facebook ТУК