fallback

25 млн. лв. приходи от световното по гребане очакват в Пловдив

Входът за надпреварите за всички български зрители е безплатен

22.07.2015 | 16:04 Автор: Мариета Иванова

20-25 млн. лв. са очакваните брутни приходи за бизнеса в Пловдив от провеждащото се в града световно първенство по гребане до 23 години. Това съобщи председателят на организационния комитет Иван Попов, позовавайки се на експерти от туристическия и транспортния бранш.

По думите на Попов от организационния комитет дори имали проблеми с настаняването на гостите на състезанието в пловдивските хотели и подчерта, че това е  „показателно за дивидентите, които световното първенство по гребане носи на града“. По-високия клас хотели са приели гости от 51 държави. По данни на хотелиерите става дума за минимум 5-7 нощувки на всеки, стана ясно от думите на Попов.

При някои отбори като Нова Зеландия, Япония, Австралия, Канада, САЩ нощувките ще бъдат повече, защото те са пристигнали седмица преди старта на състезанията.

„Местата на централната трибуна на гребния канал са изкупени предварително от гостите на първенството. Това са близо 800 места, които са предплатени за всички 4 дни”, заяви Попов.

Над 3000 чужденци са в Пловдив за първенството. Сред тях, освен участниците и техните екипи, има и много родители на състезателите и фенове на гребането.

Шампионатът стартира с пищно откриване в Античния театър, на което присъстваха министърът на младежта и спорта  Красен Кралев, кметът на града  Иван Тотев, президентът на  БФ гребане Емил Матев, шефът на организационния комитет  Иван Попов и много други. В церемонията по откриването участваха над 200 души.

Откриването премина в ритъма на химна на първенството - песента на Deep Zone Project „Ето затова гребем”,  изпълнена от сестрите гребкини Кристина и Росита Бончеви, които бяха и водещи на церемонията. Шоуто стана пълно, когато те поканиха всички участници да станат част от програмата и да излязат да танцуват на сцената.

Ковчежникът на Международната федерация по гребане Майк Уилямс пък изрази увереност, че Пловдив ще се справи отлично с организацията на второто по сила състезание от календара на ФИСА.

„Познаваме отлично възможностите на Пловдив и на организационния комитет и знаем, че всичко ще бъде на ниво”, заяви Уилямс.

Около 1000 млади гребци ще участват в световното първенство до 23 години. България ще бъде представена от 28 състезатели, разпределени в 9 лодки. Първи от нашите на гребната база в Пловдив стартират Иван Колев и Григор Манчев, чиято серия на двойка скул лека категория е от 17.40 часа днес. Състезанията в четвъртък започват в 9 сутринта.

Входът за всички български зрители е безплатен.

 

fallback
fallback