fallback

Зико ще се кандидатира за президент на FIFA

11.06.2015 | 13:00 Автор: Велислава Миланова

Бразилската легенда Зико обяви, че ще се кандидатира за поста президент на FIFA и е сигурен, че има с какво да допринесе за развитието на световния футбол. 62-годишният бивш бразилски национал даде пресконференция, на която обяви своето решение. На нея той заяви, че е негов дълг да се противопостави на всичко.

"Тъжно е това, което виждаме да се случа във футбола днес. Ширещата се корупцията прави работата на много други хора без значение. Виждам това като мой дълг. Трябва да използвам опита и знанията ми и да се кандидатирам за президент." - заяви бразилската легенда Зико.

Зико има 12 титли на Бразилия с Фламенго. Той е бивш треньор Япония, Турция, Узбекистан, Русия, Гърция, Ирак, Катар и Индия, но има малко административен опит.

 

FIFA прекрати надпреварата за Световната купа през 2026г. на фона на хаоса, който се възцари в организацията в деня, когато швейцарските власти представиха нови доказателства от офиса на президента в оставка Сеп Блатер.

Още по темата

В продължаващото разследване за начина, по който са били избрани домакините на Световните първенства по футбол през 2018 и 2022, офисът на Генералния прокурор на Швейцария конфискува компютри и данни от седалището на FIFA в Цюрих.

Според Гардиън уликите включват и материали от офиса на Блатер и генералния секретар Жером Валке, който е уличен в плащане на 10 млн долара - сума, наричана от прокуратурата на САЩ "подкуп" към бившия вицепрезидент Джак Уорнър.

Валке казва, че е "безсмислено" да се започва процеса на разглеждане на кандидатурите за 2026 в сегашната ситуация и че Световната купа трябва да се запази на всяка цена. САЩ, Мексико и Канада се очаква да са сред страните, които искат да домакинстват Мондиала. FIFA обяви, че Световното може да отиде на всеки един континент с изключение на Азия. Решението трябва да бъде взето през май 2017 и в процеса на гласуване всички 209 организации ще имат право на глас.

 

 

fallback
fallback