fallback

Какво направи Блатер начело на FIFA

Коментар на Bloomberg

02.06.2015 | 22:04

Сеп Блатер, някога недосегаемият господар на най-популярния спорт на света, неочаквано обяви намерението си да подаде оставка, в разгара на разследването за корупция и само четири дни след като бе преизбран за президент, пише Блумбърг.

79-годишният президент каза, че ще свика извънреден конгрес между декември и март, за да бъде избран неговият приемник на поста  президент на FIFA, който оглавява от 1998.

Империята за 1 млрд долара на Блатер се разклати щом швейцарската полиция по молба на американските власти вдигна висши представители на организацията от леглата им в луксозен хотел миналата седмица. Организацията му стана обект на криминално разследване, а подкрепата за него се изпари.

„Въпреки че членовете на FIFA ми дадоха нов мандат и ме преизбраха за президент, изглежда този мандат не е подкрепен от никого в света на футбола“, каза Блатер в Цюрих във вторник.

„Ценя и обичам FIFA повече от всичко друго и искам само най-доброто за футбола и FIFA, нашата организация“.

Като президент на FIFA, френският акроним за Federation Internationale de Football Association, управвлението на Блатер бе белязано от противоречия, които в последно време бяха свързани с избора на Русия и Катар за домакини на Световните първенства през 2018 и 2022. Явно това бе негово решение.

Във вторник се оказа, че номер две във FIFA при Блатер е разрешил плащане на 10 млн долара, което американските прокурори оценяват като подкуп, каза за Блумбърг лице, запознато със случая.

Джером Валке, генерален секретар на FIFA е описван официално като човек, който е плащал от банковата сметка на FIFA до банкови сменки в Ню Йорк, контролирани от Джак Уорнър, дългогодишен председател на КОНКАКАФ/CONCACAF, футболната федерация на Централна и Северна Америка, е казал за Блумбърг човек, запознат със случая.

Нито Валке, нито друг официален представител на висшето ръководство не е бил замесен в „идеята, одобрението и изпълнението“ на плащането, каза FIFA в изявление във вторник. В миналото това е правел Хулио Грондона, аржентинецът, който почина миналата година на 82г., като заместник председател на Уорнър.

Мишел Платини, оглавяващ европейския управляващ футболен орган UEFA и поискал Блатер да подаде оставка миналата седмица, заяви в съобщение, че решението на Блатер е „смело и правилно“.

Въпреки че Блатер не бе обвинен, девет висши представители на FIFA и петима други са сред общо 14 души, задържани по обвинения в САЩ миналата седмица. Швейцарските и американски власти започнаха разследвания във FIFA за корупция, рекет и други нарушения в управлението на организацията, във връзка с присъждането на домакинството на две световни първенства на Русия и Катар.

САЩ и Канада подкрепиха йорданския принц, а южноамериканските делегати казаха, че групата не може да гласува анблок. Нейният ръководител, бившия френски национал Мишел Платини публично поиска оставката на Блатер.

 

Още по темата

Бизнес образование

Роден на 10 март 1936 край Матерхорн в Швейцария, Йозеф – Сеп – Блатер е завършил бизнес администрация в университета в Лозана. Бил е център нападател във висшата аматьорска лига в Швейцария и е работил като журналист и ПР в редица компании, включително при производителя на часовници Longines преди да влезе във FIFA, според официалната му биография в организацията.

Швейцарецът влиза в организацията като техническо лице през 1975 и бе избран да наследи Жоао Хавеланж е президент през 1998. Пред това време Блатер е провел 10 световни първенства на пет континента в продългение на 40г. във FIFA.

FIFA образува балон по време на неговото управление -- последното Световно събра близо 5 млрд долара приходи -- и над 1 млрд от тях бяха разпределени между страните-членки чрез т.нар “програми за солидарност”. Едно пътуване до Етиопия му помогна да постигне най-големия си успех, домакинството на Световното в Южна Африка през 2010.

„Тази купа за него е като негово детенце“, каза Уолтър Гег, асистент във FIFA и приятел от 4 десетилетия на Блатер в интервю през 2010. „Това е неговото наследство“.

 

Накърнена репутация

В същото време репутацията на FIFA  бе сериозно уронена от последователни кризи, при това Блатер потушаваше всякакви критики срещу организацията. През 2014 той каза, че общественият интерес към женския футбол би се увеличил, ако футболистките „носеха по-тесни шорти“ и след това сравни трансферите на футболистите с „модерно робство“.

Неговият начин да реши кризата през 2001 около колапса на маркетинговия партньор на организацията ISL бе определен като „несръчен“ в доклад на ръководителя на Етичната комисия на FIFA, който Блатер най-после разреши да бъде публикуван през 2013. В него се казва, че предшественикът и ментор на Блатер, Хавеланж, е получавал подкупи от фалиралата маркетингова компания. Назовани бяха и други членове на борда на FIFA.

Репутацията на FIFA потъна още повече през 2010, след вота за домакинството на Катар и Русия и успешната президентска кампания на Блатер година по-късно. След като единственият му опонент Мохамад бин Хамам от Катар се оттегли заради обвинения в подкупване на делегатите, Блатер си осигури поста за четвърти път.

Той каза, че това ще бъде последния му мандат и ще възстанови FIFA. Три години по-късно, когато FIFA все още е в криза, Блатер премисли и обяви, че продължава. Опита се.

fallback
fallback