FIFA: Времената са тежки за нас

Откъс от пресконференцията на ди Грегорио на 27 май 2015

27.05.2015 | 17:40
FIFA: Времената са тежки за нас

Американските власти обвиниха най-малко 10 представители на международната футболна организация при разследване на корупционни схеми, включително и по съмнения за избора на страните-докамини на Световното първенство по футбол, според лице, запознато с въпроса. Откъс от пресконференцията на Уолтър ди Грегорио, директор връзки с обществеността на FIFA на 27 май 2015. Той каза, че репутацията на FIFA е била накърнена.

Ди Грегорио добави, че FIFA напълно сътрудничи с властите.

Управляващият орган на световния футбол FIFA нарече ареста на шестима ръководители на организацията по обвинения във вземане на подкуп "труден момент", но уточни, че това няма да попречи на намеренията на президента Сеп Блатер да спечели пети мандат начело на изборите на 29 май 2015.

На пресконференция в Цюрих говорителят на FIFA Уолтър ди Грегорио възприе отбранителна позиция и каза, че разследването на решението на организацията за домакинствата на световните първенства през 2018 и 2022 няма връзка с избора на президент на FIFA, съобщава Ройтерс.

Той добави, че очаква двете световни първенства, които ще се проведат съответно в Русия и Катар, ще преминат по план, въпреки подобренията в нарушения и пране на пари, свързани с двете кандидатурите на страните.

"Това определено е труден момент за нас", каза ди Грегорио.

"Моментът за нас е тежък. Но това е добре за FIFA. Потвърждава, че сме на прав път".

Запитан дали изборът на президент на FIFA ще се проведе той каза:

"Никога не е имало идея да се отлага конгресът или изборите, едното няма връзка с другото".

Няколко високопоставени лица, включително двама вицепрезиденти на FIFA бяха арестувани от швейцарската полиция на 27 май 2015 и в момента очакват екстрадиция в САЩ.

Чуйте откъса във видеото.