Хванаха с допинг български лекоатлет

От федерацията готови с най-сурово наказание

03.04.2015 | 19:08 Редактор: Десислава Джерманска
Хванаха с допинг български лекоатлет

Нов допинг скандал у нас. Този път в леката атлетика. Положителната проба е на Георги Георгиев-Джопето, който спечели титлата на 60 метра на държавния шампионат за мъже и жени в зала в Добрич. Състезателят на клуб "Атлетик-София" е бил тестван след бягането си на 14 февруари в Добрич, като А-пробата е потвърдила наличието на забранен стимулант. От Българска федерация по Лека атлетика спряха правата на Георгиев. Специално пред България Он Ер президентът на централата Добромир Карамаринов говори по темата:

- Г-н Карамаринов, кога научихте за положителната допинг проба на Георги Георргиев и спряхте ли вече неговите права?

- Още на 26-ти март бяха спрени състезателните права на Георгиев, защото три дни по-рано на заседание на Управителния съвет на федерацията ние получихме известие от Националната допинг лаборатория за нарушаване на допинг правилата. В годините сме доказвали, че федерацията действа безкомпромистно в борбата с допинга. Веднага ги спряхме. Оттук-нататък следва процедурата, в която състезателят трябва да се е яви пред Медицинската комисия към Антидопинговия център. Вече може и да се е явил. Там той трябва да бъде изслушан. Според правилата, след това Дисциплинарната комисия към Българския олимпийски комитет (БОК) ни предлага съответното наказание или ако не намерят вина го оневиняват. Ако бъде предложено наказание за Георгиев, то той ще бъде наказан с цялата строгост на закона.

- Кога трябва да се отвори втората допинг проба?
- Дали ще се отвори втората проба, зависи изцяло и само от състезателя, и от неговото желание.

- Имате ли обяснение защо се стигна до този допинг скандал?
- Това може да каже само състезателя и никой друг. Ние спазваме правилата и ги следваме безкомпромисно. Не може да се правят компроми си в борбата с допинга. Неговите права са защитени, Георгиев трябва да се яви пред въпросните комисии и да се защити, ако може. Дай Боже да го направи и правдата да излезе наяве. Но ако е провинен, ще бъде наказан безкомпромисно.

- Г-н Карамаринов, след като излезе "на светло" този случай, се появиха въпроси за други двама състезатели, който участваха в държавното първенство в Добрич. Станислав Станишев и Николай Тодоров отказаха да излязат във финала, въпреки че дадоха трето и пето време. Възможно ли е да се притеснявали и те от проверките?
- Това е национален шампионат и се знаеше предварително, че ще има допинг контрол. Защо състезателите се отказаха, могат да отговорят единствено от техните клубове. Все пак те ги представляват.