Министерството на спорта работи по Национална стратегия за борба с допинга

Приоритет на ведомството е и получаване на международна акредитация на Българската допинг лаборатория

21.03.2015 | 14:10 Редактор: Мариета Иванова
Министерството на спорта работи по Национална стратегия за борба с  допинга

Министерството на младежта и спорта в сътрудничество с Националният антидопингов център подготвят Национална стратегия за борба с допинга в спорта. Целта на стратегията е създаването на правила за разпространение на добавки в зависимост от количествата разрешени за употреба съставки.

Друг ключов приоритет на ведомството е получаването на международна акредитация на Българската допинг лаборатория. От министерството посочват, че лабораторията вече има национален лиценз, „ който позволи да се предприемат действия по изследване на препаратите, които използват състезателите по вдигане на щанги”.

От ръководеното от Красен Кралев ведомство остро осъждат поредния допинг скандал в българските щанги и подчертават, че виновните ще понесат своята отговорност.

Пред Дарик радио Кралев коментира: "Нямаме отбор по щанги. Финансирането на федерацията по вдигане на тежести се спира до изясняване на случая".

„След като бе уведомен за 11-те положителни допинг проби, министър Красен Кралев разпореди експресна проверка по случая,” посочват от пресцентъра на Министерството на спорта. - :От Българска федерация вдигане на щанги на Българската допинг лабратория бяха предоставени всички медикаменти и хранителни добавки, които използват състезателите. Първичният анализ показва, че в една от добавките е открито наличието на забраненото вещество станозолол”.

След излизане на резултатите министър Кралев повика в кабинета си председателя на федерацията Неделчо Колев, генералния секретар Борислав Гидиков, старши треньора на националния отбор Иван Иванов и лекаря на тима Иван Иванов. Тяхното обяснение също беше, че препаратът е взет чрез хранителна добавка.

По случая е сезиран и главният прокурор, като целта е да се установи дали вината за скандала е на доставчика на хранителни добавки.

Независимо от резултата от проверката, Министерство на младежта и спорта заявява категоричната си позиция, че е „задължение на Федерацията да контролира медикаментите и добавките, които се дават на състезателите. И е недопустимо една и съща грешка да се допуска многократно! Виновните трябва да бъдат наказани и ще бъдат наказани! Наказание ще има, не може да има колебание по въпроса. Размерът на санкцията зависи от това дали спортистите съзнателно са взимали веществото или не са знаели за наличието на станозолол в добавките”, посочват още от министерството на спорта.