Formula E - еко-версия на Formula 1

Bloomberg с репортаж за Formula E - зелена версия на Formula 1 с електрически коли

20.03.2015 | 11:00 Редактор: Виктория Крумова
Formula E - еко-версия на Formula 1

Оливия Стърнс, Bloomberg: Formula E до голяма степен изглежда и се усеща като Formula 1, но има няколко ключови разлики, с които ще ви запознаем. Първата е шумът.

Formula 1 е известна със своите ревящи двигатели. Formula E звучи по-скоро като пронизително съскане. Разбира се, електрическите батерии задействат колата. И тъй като Formula E се движат на батерии, енергията свършва по средата на състезанието. Пилотите буквално трябва да сменят колите в бокса – процес, който отнема около една минута. Състезателите във Formula 1 спират само за нови гуми – нещо, което отнема три или по-малко секунди.

Още по темата

Що се отнася до скоростта, Formula 1 оставя всички да й дишат прахта. Обикновено пилотите на Formula 1 развиват скорост от 320км/ч и нагоре, а колите на Formula E достигат около 260.

Последната разлика са феновете. В Маями срещнахме няколко хиляди ентусиазирани зрители на Formula E, докато Formula 1 е най-гледаното спортно събитие в света. Но не забравяйте, че това е само първата им година. Трябва да им дадем малко време, за да догонят Formula 1.