Австралия влезе в историята, спечели Купата на Азия

На финала "кенгурата" се наложиха с 2:1 над Южна Корея

31.01.2015 | 15:38
Австралия влезе в историята, спечели Купата на Азия

Националният отбор на Австралия по футбол спечели за първи път в своята история Купата на Азия, след като се наложи с 2:1 след продължения над Южна Корея на Олимпийския стадион в Сидни.

През първата част на срещата двата отбора бяха равностойни,  а още в началните минути домакините на турнира имаха шанс за гол, след като Тим Кейхил засече подаване на Роби Крюс, но изстрелът му бе отразен. Последва отговорът на корейците, ала топката мина над напречната греда. Така дойде 45-ата минута, когато Масимо Лоунго откри резултата в полза на „кенгурата“, а неговият гол бе първият, който Корея допусна от началото на надпреварата.

През второто полувреме футболистите на Южна Корея натиснаха съперника и въпреки превъзходството си дълго време не можаха да стигнат до попадение. Чудото се случи в добавеното време на мача, когато Сон Юн-Мин изравни. Това изпрати двубоя в продължения, а в 105-ата минута Томи Юрич преодоля Ким Джин-су, центрира, топката попадна в Джеймс Троизи, който вкара за 2:1 и донесе титлата на Австралия.

Звездите на домакините Тим Кейхил и Марк Брешано пък станаха първите футболисти в историята на страната, които печелят първенства на две различни континентални федерации – през 2004-та те бяха в основата на успеха на Австралия в турнира за Купата на нациите в зона Океания, а сега девет години след преминаването на федерацията към зона Азия, двамата триумфираха на нов връх.