Лидерите увеличиха аванса си след петия етап на Рали Дакар

09.01.2015 | 13:04
Лидерите увеличиха аванса си след петия етап на Рали Дакар

Руснакът Владимир Василиев  с Мини спечели петия етап от Рали Дакар. Втори финишира Язид ал Раджи с Тойота, а трети се нареди Роби Гордън. В генералното класиране Насър ал-Атия увеличи аванса си на върха пред Жиниел де Виле, който  загуби още време спрямо катареца. Петата отсечка от рали Дакар беше трудна за екипа на Пежо. Карлос Сайнц отпадна, след като часове наред се опитваше да поправи турбото на автомобила си.

При мотоциклетите Марк Кома продължава да преследва Хоан Бареда Борт.  Испанският пилот на КТМ взе етапната победа с малко над 2 минути пред съперника си от Хонда. Разликата помежду им в общото подреждане е 10:33 минути.

Рафал Соник продължава да е номер едно при АТВ-тата, докато при камионите има нов лидер в генералното класиране. Едуард Николаев надделя в двубоя с Андрей Каргинов и е начело с малко над 8 минути аванс.

В същото време стана ясно, че дехидратация е причината за смъртта на Михал Херник по време на третия етап на ралито. Полският моторист се превърна в 66-ата жертва в историята на легендарното състезание.