Спортни Икари 2014

18.12.2014 | 17:53
Спортни Икари 2014

На стилна церемония в Националната художествена галерия бяха раздадени годишните награди на Фондация „Български спорт“ и наградите на Българския олимпийски комитет.

Призовете „Спортен Икар“ се връчват за 23-а поредна година и са сред най-авторитетните у нас.

За постижение на годината с абсолютно единодушие бе отличен най-добрият български тенисист Григор Димитров, завършил сезона като № 11 в световната ранглиста.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев връчи наградата в категорията "Отбор на годината" на ансамбъла по художествена гимнастика, който завоюва световна титла в многобоя от първенството на планетата в Измир.

Отличието за "Шампионско дълголетие" получи 6-кратната европейска и 5 пъти световна шампионка по борба Станка Златева.

В категорията "Проспериращ млад спортист" за 2014 година наградата бе връчена на Благой Найденов - олимпийски и световен шампион по бокс за младежи. Той обаче няма да се боксира на Олимпиадата в Рио де Жанейро, тъй като избра да стане професионалист.

За достойно представяне бяха отличени сноубордистката Александра Жекова - пета на Зимната олимпиада в Сочи, европейският шампион по борба Александър Костадинов, щангистът Иван Марков - европейски първенец и световен вицешампион, световната шампионка по бокс Станимира Петрова и Гергана Баръмова, която спечели два златни медала, бронз и второ място отборно на европейското първенство по бадминтон за глухи.

За впечатляващо представяне призът за 2014 година заслужи алпинистът Боян Петров, който е първият българин, изкачил три 8-хилядника в една година.