Спортните журналисти организират благотворителен футболен турнир „Да помогнем на Бобка”

Турнирът ще се проведе на 13 ноември- от 10 до 12 часа, на откритото ВИП-игрище на комплекс „Академик” до зала „Фестивална” в София

03.11.2014 | 16:02 Редактор: Мариета Иванова
Спортните журналисти организират благотворителен футболен турнир „Да помогнем на Бобка”

Спортните журналисти от цяла България организират благотворителен турнир по футбол под надслов „Да помогнем на Бобка”. След като по-рано тази година гилдията събра средства за лечение на болния от амиотрофична латерална склероза бивш футболист Аян Садъков, сега редактори и репортери от бранша искат да помогнат на 10-годишната Боряна Дикова. Детето в момента се лекува в Германия от тумор на яйчниците, след като преди това е изкарало неуспешно и погрешно лечение в България.

Турнирът „Да помогнем на Бобка” ще се проведе на 13 ноември, от 10 до 12 часа на откритото ВИП-игрище на комплекс „Академик” до зала „Фестивална” в София. За участие са поканени четири отбора – тимът на спортните журналисти „Медиа Юнайтед”, състав от ветерани и звезди, отбор на футболните съдии и „Отбора на надеждата”, който представи България тази година на световното първенство за бездомни хора в Чили.

За злощастието на това малко, но смело момиче, разказва нейната роднина Любов Тотева: „На 4 ноември 2013 г. племенницата ми е заведена в “Пирогов” с оплаквания от болки в корема. Лекарите напипват голямо образование и веднага я изпращат на скенер. Машината е стара и в лошо състояние. Въпреки това те виждат злокачествен тумор на десния яйчник. Извършват операцията, отстраняват тумора, както и яйчника. Препоръчват лечението да се продължи с химиотерапия. Сестра ми веднага пуска документи към държавната комисия за лечение на деца в чужбина и успява да спечели достатъчно пари, за продължаване на лечението в Германия. Пристигайки в Мюнхен след една седмица, детето веднага е изпратено на скенер, за да се види какво е неговото състояние. Преглеждайки резултатите от скенера, лекарите в Мюнхен констатират наличието на тумор и на левия яйчник. Те са много изненадани, защото детето вече е минало през скенер в България, както му е направена и операция. И така, две седмици след първата операция, Борянка е подложена на втора, при която е изваден и левият яйчник заедно с тумора, прикрепен към него. За детето щеше да е фатално, ако то беше останало в България да се лекува само с химиотерапия, защото тя повлиява на разсейки, но не и на цели тумори.
Днес, година след поставената страшна диагноза, цялото ни семейство и най-вече Борянка, продължаваме да се борим.”

            Средствата, които ще бъдат събрани от благотвоителната акция, ще бъдат похарчени за:
 

  • Престоя на детето в Германия;
  • Пътни - през няколко седмици се налага пътуване и престой в Дюселдорф, където върви терапията с нагряване и изгаряне на туморните клетки с лазер;
  • Хонорари на лекарите, които оперират Боряна, тъй като до момента тя е претърпяла общо 4 операции;
  • Пари за странични манипулации като преливане на тромбоцити и закупуване на имуностимуланти, които се налагат често заради отслабения организъм на детето.

 
Дарения, освен по време футболния турнир, могат да се правят на следните банкови сметки:
 
 
Сметка в лева:
IBAN: BG48 RZBB 9155 1066 4654 17
BIC: RZBBBGSF
Любов Иванова Тотева
 
Сметка в евро:
IBAN:BG36RZBB91551466465406
BIC: RZBBBGSF
Lubov Ivanova Toteva