fallback

Баскетболна националка слага край на кариерата си догодина

Лидия Върбанова иска да играе още един сезон

13.07.2014 | 12:59

Националката на България Лидия Върбанова призна в предаването "Резултат", че от новия сезон няма да носи екипа на Хасково. 43-годишната  баскетболистка иска да играе още един сезон, след което да сложи край на активната си състезателна кариера.

„Решила съм да играя и следващия сезон – признава Върбанова. – Засега мисля да го запазя в тайно, но скоро ще се знае. Може би това ще бъде последния ми сезон, края на състезателната ми кариера. Човек все някога трябва да каже „Стоп“, а аз май малко прекалих“

Върбанова направи страхотен сезон се екипа на Хасково, въпреки своите 43 години. Варненката се присъедини към обора в началото на годината и още в дебютния си двубой бе обявена за най-полезен играч. 192-сантиметровата състезателка записа средно по 36,1 минути на мач в Националната баскетболна лига, в които вкарваше средно по 14,8 точки, овладяваше 8,2 борби и правеше по 2.3 асистенции. Само за няколко месеца в Хасково Върбанова наниза 178 точки за първенството и още 47 в купата на България, където нейният отбор стигна до финал, но остана със сребърните медали.

Лидия Върбанова разкрива и каква е тайната на дълголетната и спортна кариера: „По принцип някакъв режим трябва да се спазва, за да поддържаш добра форма. Аз никога не съм бил привърженик на излизането до късно. Не пуша, не пия…. Тези неща са ми чужди. Предпологам, че това ми е помогнало през годините. Но също така е важно и вътрешният дух, любовта към самата игра, професионализмът. Нещата доста са се променили от години, в които аз растях. Сега младите спортисти много бързат, искат всичко да се случи веднага, а то е невъзможно. Аз винаги давам себе си за пример – взех първата си заплата чак на 28 години. Дотогава всичко беше – труд, труд и пак труд. Но после горе-долу всичко се изплати.“

Върбанова, която живее в Македония, в момента е в Самоков, за да подкрепи сина си Милан Милков, който ще участва с македонския национален отбор до 18 години на Европейското първенство, което стартира по-късно този месец.

 

 

 

fallback
fallback