fallback

Купата на Световното първенство вече е в Сао Пауло

Най-желаният футболен трофей завърши дългото си пътешествие

30.05.2014 | 13:39

Трофеят на Световното първенство премина през 90 страни преди да акостира при домакините. Купата, която на 13-ти юли ще се окаже в ръцете на най-добрия отбор в света, беше посрещната от бразилската футболна легенда и трикратен световен шампион Роберто Ривелиньо. Новият вид на Световната купа е направен през 1970-та година, като преди това тя носи името "Жул Риме" и изглежда по напълно различен начин.

"Това е невероятно! Връща ме към 70-те години, когато имах удоволствието да бъда световен шампион, да държа в ръцете си и да целувам трофея. За мен той беше по- красив в стария си вариант. Сегашната Купа е хубава, но онази, която носеше името на идеолога на световните първенства Жул Риме през 70-те години, беше изключителна! Всеки път, когато имам възможността да се докосна до най-желания футболен трофей, се чувствам невероятно щастлив, връхлитат ме спомени и емоции. За мен това беше една сбъдната мечта като футболист. Малцина са се наслаждавали на това удоволствие да държат в ръцете си и да целуват този трофей като световни шампиони! ", заяви Ривелиньо.

Световната купа е направена е от 18-каратово злато, като има 17 реда, където могат да бъдат гравирани имената на

победителите. Тя ще продължи да се връчва до 2038 година, когато пространството за гравирането на имената на новите световни шампиони ще се запълни. Мондиал 2014 в Бразилия се открива официално на 12 юни с мача между Бразилия и Хърватия.

fallback
fallback