14 камери следят за гол на Мондиала

Мондиала в Бразилия ще влезе в историята на футбола като първият голям световен форум, на който ще бъде използвана технология на голлинията. Новото приспособление носи името „Гол Контрол“ и ще проследява всички спорни ситуации в мачовете от турнира.

29.05.2014 | 13:17
14 камери следят за гол на Мондиала

"Гол контрол" е германска система, която проследява траекторията на топката чрез 14 високоскоростни 3D камери, седем от които така разположени, че да обхващат всичко случващо се на голлинията.  Системата работи на принципа на популярната и използвана от няколко години в тениса и крикета "Ястребово око“. Всичките 12 стадиона в южноамериканската страна, на които ще се играят двубои, са оборудвани със специалната технология, която ще следи чрез камерите топката и ще изпраща сигнал директно до часовника на главния рефер. Така в рамките само на секунда със сигурност ще е ясно премината ли е линията и има ли гол.

Освен това видеонаблюдението ще обхваща всяка точка от терена и ще покрива 360 градуса. От ФИФА обявиха, че според направените проби на техниката - тя функционира без грешки и ще бъде от полза за футбола.