fallback

Жена стана треньор в професионален футболен клуб във Франция

Хелена Коща е първата жена – треньор в професионален футболен клуб във Франция. Португалката беше представена официално като новия старши треньор на втородивизионния Клермон Фуут.

23.05.2014 | 13:20

Коща призова журналистите да я приемат като останалите треньори, тъй като в 21 век жена на ръководен пост във футбола не бива да се приема като нещо странно.  В кариерата си тя е работила и като скаут в шотландския гранд Сетлик за футболисти от Португалия и Испания, както и като наставник на женския тим на Катар. 36-годишната португалка бе селекционер на женския национален отбор на Иран.

"Знам, че това е голяма стъпка, доста време правя кариера в един мъжки свят, така че осъзнавам, че днес е важен ден. Това може да отвори и други врати за мен, може и да не стане така. Но сега сме 2014 година. Въпреки че разбирам изненадата ви, виждам че има голям интерес към това събитие, очевидно е по-специално, но за мен това трябва да бъде нещо нормално. Моля ви да ме приемате като обикновен треньор." - заяви Коща.

Играчите приветстваха новия треньор, а един от футболистите Жереми Мело призна, че ще има разлика в отношението към новия наставник.

"Вероятно връзката с треньорк

ата ще е по-различна. Ще е по-дистанцирана може би, тъй като с мъж можеш да говориш по-различно, отколкото с жена. Но ще преодолеем това в началото на сезона, след което смятам, че нещата ще се нормализират и се надявам да работим дълго заедно " - коментира футболистът.

 

fallback
fallback