Ще затегне ли UEFA финансовата примка?

Ще се отнемат ли лицензи на футболни клубове заради големи загуби?

28.04.2014 | 16:45 Редактор: Мариета Иванова
Ще затегне ли UEFA финансовата примка?

Разходите за заплати във футболните клубове в Англия са пропорционални на мястото, което заемат в класирането по турнири, коментира Джонатан Феро от Bloomberg Television.

„Това се превръща в пагубно състезание и трябваше да се вземат мерки. Правилата сега са прости- нямаш право да регистрираш загуби по-големи от 45 милиона евро в два сезона поред. Клубовете имаха време да се подготвят. Доста хора бяха скептично настроени, но наистина дълговете на клубовете намаляват и те приеха нещата много сериозно през последните години“, отбелязва Феро.

Според условията на UEFA, ако даден клуб не спазва правилата, ще му бъде отнето правото на участие в Шампионската лига, а така и достъпът до големите пари. В този смисъл и много от големите отбори приеха тези правила сериозно, коментира Феро. Остава обаче съмнението дали действително ще бъдат приложени крайните санкции.

„Хората, които очакват кръв и сълзи след мерките, ще останат разочаровани“, коментира президентът на UEFA Мишел Платини.

Анализаторът на Bloomberg Джонатан Феро отбелязва, че изглежда винаги ще има варианти за големите клубове да се измъкнат от суровите санкции. Ще има и разлика  и в това с колко превишават определените лимити.

„Да вземем за пример „Манчестър Сити“ и ПСЖ. Загубите на Сити за последните два сезона са 174.7 милиона паунда. Това е много. Загубите на „Ювентус“ от 64,6 милиона евро за същия период също са неспазване на правилата, но в доста по-малка степен. Винаги ще има начини да се измъкнеш от това заради разходите по стадионите“, коментира още Феро.