Цената на провала за Ман Юнайтед

Коментар на Джон Колинс, директор на Centurion Football

24.04.2014 | 09:35
Цената на провала за Ман Юнайтед

Ришаат Саламат, Bloomberg

За теб беше ли изненада уволнението на Мойс?

Джон Колинс, Centurion Football CEO

Не, не мисля, че това беше изненада за някого. Просто той беше грешният  човек за тази работа. Равнището му бе много далеч от равнището на клуба. Той приемаше за нормални неща,които са доста под нивото на отбора. Уволнението му беше неизбежно.

Ришаат Саламат, Bloomberg

Въпросът е, че сър Алекс имаше много повече време на разположение докато накара нещата да проработят. И той щеше да бъде уволнен, ако не беше спечелил един мач за FA Cup, но все пак успя да го направи и остана. Смятате ли, че спортът се е изменил и вече не дава толкова време на треньорите, за да постигнат успехи?

Джон Колинс, Centurion Football CEO

Да, несъмнено е така. Преди 26 години, когато сър Алекс започваше, го нямаше това изискване за незабавни успехи. Сега играта е по-различна. Освен това тогава Юнайтед не бяха печелили титлата от дълго време. Сега това не е така и всеки иска незабавни успехи, дори спонсорите. Сега и паричните постъпления за успехи във футбола са големи. Например печеленето на Шампионската лига носи 50 милиона паунда. Преди 26 години не можеше и дума да става за такива пари. Сега трябва да имаш успехи, за да останеш на върха.

Ришаат Саламат, Bloomberg

Някои твърдят, че назначаването на Мойс начело на клуба е коствало 175 милиона паунда. Съгласявате ли се с подобни твърдения или спред вас това са преувеличения?

Джон Колинс, Centurion Football CEO

Да, съгласен съм. Той похарчи 70 милиона за играчи. Вярно е, че те ще останат в клуба, но загубите от уволнението му остават. Само загубите от това, че не класира отбора за Шампионската лига са 50 милиона. Успешно участие в  Лига Европа може да донесе 10-15милиона, но нещата сега не изглежда да отиват натам. Освен това има неща, които не знаем. Сигурен съм, че големи спонсори като Найк и Шевролет имат клаузи в договорите си с отбора, в които са договорени глоби, ако Юнайтед не се класира за Шампионската Лига. За един сезон може и да не е проблем,но ако нещата продължат това ще е много лошо за клуба.

Ришаат Саламат, Bloomberg

Сега Голямата четворка в Англия изглежда по различен начин от преди. Този един лош сезон може ли да се окаже от ползва в дългосрочен план, ако успеят да се изправят?

Джон Колинс, Centurion Football CEO

Ако се изравят, да. Ливърпул не бяха печелили титлата от 20 години. Изглежда, че сега могат да го направят. Всички в Азия знаят, че като марка Ливърпул запази позициите си там през тези 20 години. Като продукт Висшата лига е фантастична. Всеки един измежду 4 или 5 отбора може да я спечели, а в другите водещи първенства винаги се борят 1 или 2 отбора. От гледна точка на неутрални фенове Висшата лига изглежда добре в момента, но ако догодина Юнайтед отнова са силни, това само ще я направи още по-интересна.

Ришаат Саламат, Bloomberg

Какво  трябва да направят там? Да привлекат известни футболисти или да вдъхновят хората около отбора? И кой ще бъде следващия им треньор,може би Луис ван Гаал?

Джон Колинс, Centurion Football CEO

Ако попитате феновете, те ще изберат Клоп, Симеоне или Конте. Но всички те са млади наставници и нямат визитките на някой който ще накара собствениците да се чувстват по-спокойни. Когато начало на отбора бяха Алекс Фъргюсън и Дейвид Гил, собствениците не можеха да мечтаят за нещо по-добро. Според мен там те търсят някой, който много прилича на сър Алекс. Луис ван Гаал в известен с изискванията си за дисциплина и може би ще е най-малко рисковия избор. Мисля, че той е правилният човек за отбора, някой, когото играчите ще уважават и ще му дадат необходимия начален тласък. Клоп е романтичен и интересен, но  в Юнайтед не могат да си позволят нов провал. Рисковано е той да дойде в Англия начело на Юнайтед, докато с ван Гаал този риск е минимален.

Ришаат Саламат, Bloomberg

Определено този отбор се нуждае от освежаване. Сър Алекс го правеше дори, когато побеждаваха. Като  че ли сега има играчи, които са в отбора от прекалено дълго.

Джон Колинс, Centurion Football CEO

И да, и не. Тимът спечели лигата с преднина от 11 точки миналата година. Вярно е, че сега тези играчи са с една година по-стари, но от друга страна младите са с една година по-опитни. Хората преиграват малко с това. Не мисля, че това е причината за тези 28 точки по-малко сега в сравнение с миналата година. По-скоро важни са мотивацията, уменията за организиране на отбора и респектът на играчите към  наставника. Според мен същите играчи ще се справят много по-добре под ръководстово на ван Гаал, защото ще знаят, че ако не го направят,той няма да остави нещата така.