„Лудогорец“ приема хладнокръвно труден жребий в Европа

На 1/16-финал с „Лацио“, при успех – срещу победителя между „Динамо“ (Киев) и „Валенсия“.

16.12.2013 | 16:56
„Лудогорец“ приема хладнокръвно труден жребий в Европа

„Лудогорец“ реагира хладнокръвно на неприятен жребий за елиминациите в Лига Европа. Българският шампион ще играе 1/16-финал с италианския „Лацио“ (20 февруари от 22:05 в Рим, 27 февруари от 20:00 в София) и при евентуален успех – осминафинал срещу победителя между „Динамо“ (Киев) и испанския „Валенсия“.

„Жребият е поносимо труден, можеше да се паднат по-силни или по-слаби противници, имаме шансове да отстраним Лацио и трябва да се подготвим максимално добре“, обобщиха от клубното ръководството и треньорския щаб.

По-изгодните варианти за жребия бяха два: да се падне отбор със скромни възможности или пък много силен, който ще гарантира високи приходи от телевизия, реклами и публика, а същевременно може да подцени турнира. Досега от квалификациите за Шампионска лига и участието във втория турнир „Лудогорец“ заработи близо 6 милиона евро, но големите приходи в Лига Европа започват чак от четвъртфиналите.

Като настоящ средняк в калчото „Лацио“ нито е слаб, нито доходоносен. Миналия сезон завърши седми в Серия „А“ и спечели Купа Италия, а през този върви осми в шампионата (5 победи, 5 равенства и 6 загуби) и няма победа от 8 мача като гост. Лошата новина е, че отборът явно приема сериозно Лига Европа, защото и без преследвания от контузии ветеран Мирослав Клозе спечели 12 точки (3 победи и 3 равенства) за второ място в групата си - след турския „Трабзонспор“ и пред кипърския „Аполон“ и полския „Легия“.

Треньорът на „Лудогорец“ Стойчо Стоев коментира, че следи италианското първенство и „Лацио“ не са лош отбор, въпреки че напоследък не вървят добре. „Те имат предимство, че там първенството върви цяла година и ще са в игрови ритъм, а ние трябва да проведем добра зимна подготовка и да уредим контроли с противници, които по стил се доближават до Лацио. Не искам да пресмятам шансове, ще направим всичко възможно да се представим добре“, заяви Стоев.

Футболът в калчото ще спре само за две седмици между 22 декември и 6 януари. В нашата „А“ група паузата настъпи и шампионатът ще бъде подновен през февруари. „Лудогорец“ има отложен мач с „Нефтохимик“ на 15-и и тежко гостуване на „Ботев“ (Пд) от първия пролетен кръг в уикенда след гостуването в Рим.

Босът на Лудогорец Кирил Домусчиев коментира жребия като донякъде неприятен, но определено не най-лошия вариант. „Трудно, но преодолим съперник. Имаме шансове, трябва да се подготвим добре. Зимната селекция не зависи от жребия, а доколко ще се отворят варианти за привличане на качествени попълнения.“

 

Жребий за 1/16-финалите (20 и 27 февруари)

1/ Днепър (Днепропетровск, Украйна) – Тотнъм (Лондон, Англия)

2/ Бетис (Севиля, Испания) – Рубин (Казан, Русия)

3/ Суонзи (Уелс) – Наполи (Италия)

4/ Ювентус (Торино, Италия) – Трабзонспор (Турция)

5/ Марибор (Словения) – Севиля (Испания)

6/ Виктория Пилзен (Чехия) – Шахтьор (Донецк, Украйна)

7/ Черноморец (Одеса, Украйна) – Лион (Франция)

8/ Лацио (Рим, Италия) – Лудогорец (Разград, България)

9/ Есберг (Дания) - Фиорентина (Италия)

10/ Аякс (Амстердам, Холандия) - Залцбург (Австрия)

11/ Макаби (Тел Авив, Израел) – Базел (Швейцария)

12/ Порто (Португалия) – Айнтрахт (Франкфурт, Германия)

13/ Анжи (Махачкала, Русия) – Генк (Белгия)

14/ Динамо (Киев, Украйна) – Валенсия (Испания)

15/ ПАОК (Солун, Гърция) – Бенфика (Лисабон, Португалия)

16/ Либерец (Чехия) – АЗ Алкмаар (Холандия)

Жребий за 1/8-финалите (13 и 20 март): победители от мач 16 срещу 13; 8 - 14; 12 - 3; 7 - 6; 5 - 2; 1 - 15; 11 - 10; 4 – 9.