Откриха допинг в националния отбор по футбол

ФИФА спря правата на прегрешилия, изчаква потвърждение от втората проба.

26.09.2013 | 12:54
Откриха допинг в националния отбор по футбол

Футболист от националния отбор на България е с временно спрени състезателни права заради положителна проба за употреба на забранен стимулант. Световната футболна централа обяви, че тестът е направен след спечелената с 2:1 квалификация за Мондиал 2014 като гост на Малта на 10 септември.

В официалното съобщение от ФИФА не назовават името на играча, по правило изчакват потвърждение на резултата от втората проба. Съобщава се само, откритата субстанция е в забранения списък на Световната антидопингова агенция за 2013 г.

Според все още неофициални информации става въпрос за защитника на „Лудогорец” Йордан Минев. Той не влезе на терена във въпросния мач срещу Малта (обяснение – лека контузия), но беше изтеглен на случаен принцип да даде допинг проба заедно с вратаря Николай Михайлов.

Десният бек игра 90 минути на 6 септември срещу Италия и започна титуляр на 15 септември в шампионатния мач „Левски” – „Лудогорец” (0:2), преди да бъде сменен принудително заради травма в 28-ата минута.

При потвърждение на Б-пробата и в зависимост от допинга и обстоятелствата, наказанието може да бъде в рамките на 6 месеца до 2 години. Налице са първи признаци, че БФС ще лансира обяснения за грешка на медицинския щаб при лечение на Минев, чрез която да се търси минимален срок за играча и санкция за докторите. Ако тази версия не мине, наказанието би сложило край на кариерата на Йордан – поне в националния отбор - защото на 14 октомври той ще навърши 33 години. Неговият близнак и също титуляр в представителната селекция - Веселин Минев, играе в „Ботев” (Пд).

Отборът на България не може да понесе санкции по отношение на резултата в Малта, но скандалът е морален удар преди последните световни квалификации от група „В” като гост на Армения (11 октомври) и домакин на Чехия (15 октомври). Нашите национали трябва да спечелят двата мача, за да запазят второто място в класирането, но освен това е нужна и изразителна голова разлика с цел попадане сред осемте участници на плейофи от 9-те групи в зона „Европа”.