„Лудогорец“ прави сметки за пролет в Лига Европа

Битката в групата започва от Айндховен и свършва в Загреб, треньорът Стоев дава тон за мечти.

30.08.2013 | 20:11
„Лудогорец“ прави сметки за пролет в Лига Европа

Приемлив жребий разпали апетита на „Лудогорец“ да стане трети български отбор, преодолявал групите в Лига Европа. Футболният ни шампион ще спори с холандския „ПСВ Айндховен“, хърватския „Динамо“ (Загреб) и украинския „Черноморец“ (Одеса) за два билета към 1/16-финалите .

Тон за високи амбиции даде лично треньорът Стойчо Стоев с признание, че предвид изтеглените съперници мечтае участието в турнира да продължи и през 2014 (първият кръг от елиминациите е на 20-27 февруари).

Досега два наши отбора са прескачали груповата фаза в Лига Европа – „Левски“ и „Литекс“ през сезон 2005-2006. „Сините“ преодоляха два съперника и загубиха на четвъртфинал от „Шалке 04“, а „оранжевите“ отпаднаха още в първата елиминация от френския „Страсбург“. ЦСКА има три опита, но все неуспешни.

Тимът от Разград започва битката на 19 септември от 20:00 часа като гост в Айндховен, приема „Динамо“ на 3 октомври от 22:05 и гостува в Одеса на 24 октомври от 22:05 ч. Следват две домакинства – срещу украинския тим на 7 ноември от 20:00 и ПСВ – на 28 ноември от 22:05, и за капак визита на 12 декември от 20:00 в Загреб. Програма с две тежки гостувания за начало и финал е сложна, но това е бял кахър при късмета със съперниците.

„Лудогорец“ избегна двукратните победители в турнира „Тотнъм“ и „Севиля“, участниците в жребия с най-висок клубен коефициент - „Валенсия“, „Лион“ и „Динамо“ (Киев), италианските „Фиорентина“ и „Лацио“, английския „Суонзи“, испанския „Бетис“, германските „Фрайбург“ и „Айнтрахт“ (Франкфурт), руския „Кубан“ с капитана на националния тим Ивелин Попов.

„Можеше да се паднат по-трудни противници, имаше две-три доста неприятни групи – признава Стоев. – Все пак ние бяхме в последната четвърта урна и всеки от другите три хипотетично е по-силен. За нас тези мачове са най-вече школа и трябва да извлечем максимума. На пръв поглед изглежда, че ПСВ е фаворит, а срещу другите два може да се печелят точки. На книга имаме възможност да прескочим групата, но преди да разуча Динамо и Черноморец, ще е несериозно да коментирам. Аз специално мечтая за мачове в Европа след Нова година.“

Съперниците. ПСВ и „Динамо“ попаднаха в групите на Лига Европа също като „Лудогорец“ – елиминирани в плейофите за Шампионската лига. Младият и талантлив състав на холандците загуби от „Милан“ (1:1 и 0:3), а изпадналият в криза хърватски първенец отстъпи на „Аустрия“ (Виена) след 0:2 вкъщи и драматичен реванш, допускайки фатален гол за 3:2. „Черноморец“ е от стабилните отбори в Украйна, които обаче са ниво под грандовете „Шахтьор“ и „Динамо“. Тимът премина ситото към Лига Европа с победи над сръбския „Цървена звезда“ и дузпи срещу албанския „Скендербек“.

„Лудогорец“ има да връща на „Динамо“ заради удар в квалификациите за Шампионска лига миналото лято (късни голове за 1:1 в Разград и 2:3 в Загреб). Стойчо Стоев обаче смята, че отмъщението е вреден мотив и вместо от реваншизъм, играчите трябва да са обзети от мисли за най-добро представяне. В Загреб търсят нов треньор и вариант е бившият на „Лудогорец“ Ивайло Петев, а предстоящите сблъсъци може да форсират този избор.

За треньора на ПСВ Филип Коку съперниците са анонимни: „Не знам нищо за тях. Това не значи, че приемаме турнира несериозно. Може да са добри отбори. Ще ги проучим и ще играем всеки мач за победа“. Националът Станислав Манолев, който не получава шансове за изява и се надява на трансфер, определя своя тим като фаворит в групата. Той уверява, че в Айндховен няма драми от краха срещу „Милан“, защото в голяма част от двата мача младоците на ПСВ играели, а италианците наказвали грешките им.

Жребий за групите в Лига Европа

А: Валенсия (Испания), Суонзи (Англия), Кубан Краснодар (Русия), Санкт Гален (Швейцария)

В: ПСВ Айндховен (Холандия), Динамо Загреб (Хърватия), Черноморец Одеса (Украйна), Лудогорец (България)

С: Стандард Лиеж (Белгия), Залцбург (Австрия), Елфсборг (Швеция), Есберг (Дания)

D: Рубин Казан (Русия), Уигън (Англия), Марибор (Словения), Зулте Варегем (Белгия)

E: Фиорентина (Италия), Днепър (Украйна), Пасош Ферейра (Португалия), Пандури (Румъния)

F: Бордо (Франция), Апоел Никозия (Кипър), Айнтрахт Франкфурт (Германия), Макаби Тел Авив (Израел)

G: Динамо Киев (Украйна), Генк (Белгия), Рапид Виена (Австрия), Тун (Швейцария)

H: Севиля (Испания), Фрайбург (Германия), Ещорил (Португалия), Слован Либерец (Чехия)

I: Лион (Франция), Бетис (Испания), Витория Гимараиш (Португалия), Риека (Хърватия)

J: Лацио (Италия), Трабзонспор (Турция), Легия Варшава (Полша), Аполон Лимасол (Кипър)

K: Тотнъм (Англия), Анжи (Русия), Шериф (Молдова), Тромзьо (Норвегия)

L: АЗ Алкмаар (Холандия), ПАОК (Гърция), Макаби Хайфа (Израел), Шахтьор Караганди (Казахстан)