Едри риби срещу двама наши в групите на Шампионска лига

Най-успешните отбори на Испания и Италия се събраха в две от осемте групи на турнира.

29.08.2013 | 21:21
Едри риби срещу двама наши в групите на Шампионска лига

Възможност за изява срещу отбори от най-голям калибър получиха двамата наши национали, които участват в груповата фаза на Шампионската лига. Тегленият в Монако жребий изпрати Георги Миланов с ЦСКА (Москва) срещу носителя на трофея „Байерн“ (Мюнхен) и английския вицешампион „Манчестър Сити“, а аутсайдер в групата е чешкият „Виктория“ (Пилзен).

Футболист №1 на България тепърва ще се бори за титулярно място в руския шампион, след като пропусна първите 4 мача от сезона заради контузия, веднъж остана на пейката, а в последните два кръга записа съответно едноминутен дебют и едно полувреме игра.  

Започналият турнира в „Партизан“ (Белград) и преминал в швейцарския „Базел“ Иван Иванов ще мери сили срещу „Челси“ (трети в Англия и актуален първенец на Лига Европа), германския „Шалке 04“ и румънския „Стяуа“.

Първият кръг в групите е на 17 и 18 септември, останалите пет са през октомври (1/2, 22/23), ноември (5/6, 26/27) и декември (10/11).

С дуели между най-успешните тимове на Испания и Италия започва новият сезон в най-престижната клубна надпревара. Жребият събра в група „В“ отборите с най-много титли на своите страни – „Реал Мадрид“ (32 в Ла Лига) и „Ювентус“ (29 в Серия А). Грандовете са явни фаворити за двете визи към осминафиналите, при конкуренцията на „Галатасарай“ и „Копенхаген“.

В група „Н“ са „Барселона“ (22) и „Милан“ (18), а компанията допълват още два бивши носители на най-престижния клубен трофей – „Аякс“ и „Селтик“. Куриозно, това ще е четвърти сблъсък между „Барса“ и „Милан“ за последните три години. Те се срещнаха в група „Н“ и на четвъртфинал през сезон 2011-2012, а после в осминафинал през 2012-2013. Краен победител неизменно беше испанският тим (общо 6 мача: 3 победи, две равенства, една загуба).

Групите в Шампионска лига 2013-2014

А: Манчестър Юнайтед, Шахтьор Донецк, Байер Леверкузен, Реал Сосиедад

В: Реал Мадрид, Ювентус, Галатасарай, Копенхаген

С: Бенфика, Пари Сен Жермен, Олимпиакос, Андерлехт

D: Байерн, ЦСКА Москва, Манчестър Сити, Виктория Пилзен

E: Челси, Шалке 04, Базел, Стяуа

F: Арсенал, Марсилия, Борусия Дортмунд, Наполи

G: Порто, Атлетико Мадрид, Зенит, Аустрия Виена

H: Барселона, Милан, Аякс, Селтик

Пътят ще завърши на 24 май, на стадиона на „Бенфика“ – „Луш“, в португалската столица Лисабон.

Символичното начало на новия сезон дава мачът за Суперкупата на Европа между победителите в двата турнира, „Байерн“ – „Челси“, който е в утре (петък) от 21:45 в Прага. По-рано– от 13:45, е жребият за групите в Лига Европа, където ще участва „Лудогорец“. Българският първенец се прехвърля от големия към малкия турнир, след като съвсем очаквано „Базел“ се оказа твърде едра хапка в плейофите за Шампионска лига (2:4, 0:2).