fallback

Кубрат посвети на България триумф за шампионски мач

Без атракции и рискове нашият надви американски ветеран и обещава да е по-силен в боя за титлата.

25.08.2013 | 12:29

Кубрат Пулев записва България в историята на битките за световния трон в професионалния бокс. 32-годишният софиянец си гарантира шампионски мач в най-престижната, свръхтежка, категория, благодарение победа по точки в 12 рунда срещу американския ветеран Тони Томпсън. Триумфът пред 5600 зрители в германския град Шверин донесе статут „задължителен претендент” по линия на Международната боксова федерация (IBF).

Първенец на IBF и останалите организации (IBO, WBA, WBO) е Владимир Кличко. Украинецът ще защитава шампионските си пояси на 5 октомври в Москва против руснака Александър Поветкин. След това победителят трябва да заложи титлите срещу Пулев и този безпрецедентен за българския спорт двубой може да се проведе към средата на идната година.

„Надявам се да не чакаме боя срещу Кличко или Поветкин 11 месеца, колкото отне организацията на този мач”, заяви треньорът на Кубрат - Ото Рамин. От миналия септември няколко боксьори отказваха среща с българина, изтъквайки търсене на финансово по-изгодни боеве. Промоутърите на Пулев (Sauerland) осигуриха почти 42-годишния Томпсън, който има две загуби от Кличко в битки за титлите (вкл. юли 2012), а в последните 5 месеца два пъти нокаутира англичанина Прайс.

Кубрат похвали „Тигъра” Томпсън като най-сериозния си опонент досега и посвети на родината убедителния успех (116-112, 118-110 и 117-111 в съдийските протоколи). Много сънародници в залата аплодираха тази негова 18-а победа от 18 мача на профиринга.

„Това е за България, за нашата гордост. Нека всички знаят, че българите сме номер едно”, заяви Кобрата. - Благодаря на публиката в България и на тези, които не спряха да ми дават кураж в залата, защото имаше критични рундове, в които силите бяха изравнени. Това не е върховата ми форма, мога много повече. Бях малко стегнат, защото десет месеца не бях играл. Сега чакам кой ще победи между Кличко и Поветкин, предполагам ще е Кличко. За мача за световната титла ще се подготвя добре и дано с божията помощ и българската подкрепа зад мен да направим фурор.”

Някои чужди коментатори са разочаровани от качеството на мача. Специализиран руски сайт изтъква ниско темпо, липса на зрелище, твърде малко опасни моменти. Американци пък смятат, че с показаната игра Пулев няма шансове за успех срещу Кличко. Все пак Кобрата оправда прогнозите на експерти и букмейкъри (средни коефициенти 1.22 срещу 4.10), макар че не стигна до нокаут. След предпазливо начало нашият наложи своята бързина, а Томпсън омекна и едва издържа до последния 12-и рунд.

Внимателната си игра Пулев обясни с правилно побрана тактика: „Първите рундове бяха малко за него. Опита да ме притисне, да влезе в близка дистанция, при която се чувства най-удобно, но не му позволих. Изчаквах моите моменти, защото не може да се рискува - един удар и една аркада може да обърне мача. С тази цел направихме стратегията - да допускам минимален брой удари, а да вкарвам такива от всякакви ъгли.”

fallback
fallback