Григор отупа гигант, следва приятел на Шварценегер

Димитров среща тази нощ световния №12 Томи Хаас на четвъртфинал във Вашингтон.

02.08.2013 | 10:57
Григор отупа гигант, следва приятел на Шварценегер

Григор Димитров започва обнадеждаващо мачовете на твърди кортове преди Откритото първенство на САЩ. Световният №32 достигна четвъртфинал във Вашингтон (награден фонд $1,3 млн.) - един от подгряващите турнири за четвъртия от Големия шлем (26 август – 9 септември).

В столицата на Щатите нашият тенисист елиминира мощния американец и №22 Сам Куери с 6:3, 6:2, а преди това във втория кръг надви белгийския ветеран и №100 Ксавие Малис със 7:6 (7-4), 6:4.

Съперник в четвъртфинала ще е Томи Хаас, мачът е тази нощ не преди 2:00 ч. 35-годишният германец изживява втора младост и се изкачи до първите 12 в ранглистата. Във Вашингтон спечели два мача, тази сутрин надви хърватина Иван Додиг (№36) в 3-сетова драма.

Кариерата на Хаас претърпя два големи срива след пробив до №2 през май 2002. Тежки контузии го вадеха от корта за повече от година, последно не игра между февруари 2010 и юни 2011. Именно след завръщането е единствената среща с Димитров, през юли 2011 в Лос Анджелис, победа за нашия с 6:3, 6:2.

Известен като един от красавците в тениса, Томи е личен приятел с холивудската звезда и бивш губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер. Познават се покрай бащата Петер Хаас - австриец, бивш европейски шампион по джудо и съученик с прочутия екшън герой от „Терминатор”. През 2004, след спечелен турнир в Лос Анджелис, Томи гостува в дома на губернатора за специална вечеря с дегустация на пури.

Голямата мотивация на Хаас да се завърне в световния елит е дъщеричката, с която го дари актрисата Сара Фостър през ноември 2010. Томи реши да остане в тениса максимално дълго, за да се изяви наживо пред малката Валентина и това се случи тази пролет в Маями. Живеещият във Флорида германец достигна полуфинал на въпросния турнир „Мастърс”, а после отпадна от №1 Новак Джокович съответно в четвъртфинал на „Ролан Гарос” и осминафинал на „Уимбълдън”.

Хаас е допълнително амбициран за успех във Вашингтон, защото миналата година игра финал на турнира и сега трябва да защитава точки за ранглистата. От своя страна Димитров има само едно участие – през 2011, когато спечели два мача и отпадна на осминафинал от сърбина Янко Типсаревич.

Сега Григор играе много стабилно на хардкортовете в американската столица и за два мача не е загубил нито един сервис гейм. Срещу Куери хасковлията наниза 10 аса и проби три пъти мощния начален удар на 198-сантиметровия гигант. Куери направи само 6 директни точки. За сравнение, в предния кръг той наниза 18 аса на №65 Денис Истомин, а Димитров направи 13 (срещу 7) на 33-годишния Малис.

При успех над Томи Хаас съперник на Григор в полуфиналите най-вероятно ще е световният №7 Хуан Мартин Дел Потро, който на този турнир има две поредни титли от последните си участия 2008-2009. В първите си два мача от това издание аржентинецът елиминира двама от големите таланти - американеца Райън Харисън (6:1, 7:5) и австралиеца Бърнард Томич (6:3, 6:3), а тази нощ излиза на централния корт след Димитров за сблъсък с Кевин Андерсън (Южна Африка).