fallback

Пловдив дава футболен тласък на туризма в Бургас

17 хиляди фенове ще залеят морския град специално за мача „Ботев” - „Щутгарт” на 1 август.

26.07.2013 | 11:38

Туристическият бизнес в Бургас се подготвя за доходоносен 1 август благодарение на футбола. „Ботев” (Пд) си осигури среща край морето с именития германски „Щутгарт” в третия квалификационен кръг на турнира Лига Европа.

Пловдивският тим домакинства международните си мачове на 18-хилядния стадион „Лазур” в едноименния квартал до Морската градина и вече два пъти „заля” 60% от трибуните срещу по-слаби съперници. По 10-11 хиляди жълто-черни фенове се изсипаха за победите над казахстанския „Астана” с 5:0 (общ резултат 6:0) и снощи срещу босненско-хърватския „Жрински” (Мостар) с 2:0 (3:1).

Извън съмнение е, че за големия мач идния четвъртък капацитетът на „Лазур” ще е запълнен. Поради буферните зони за сигурност в публиката се използват малко под 17 000 места. Очаква се и секторът за гости да е изцяло зает от задължителен минимум 900 зрители, а част от германците да пристигнат с екскурзии за повече от един ден.

Измеренията на израза „Ден година храни” за хотели, заведения, други атракции, търговия, транспорт в община Бургас трудно могат да се калкулират авансово. Преките приходи за „Ботев” следва да са 7-цифрени.

Най-солидни финансови постъпления за клуба-домакин идват от продажбата на търговските права за мача, а в това отношение германските телевизии и рекламодатели са сред най-щедрите. Отделно, сумата от пласирани билети ще надхвърли 300 000 лева, в зависимост какви цени ще определят от „Ботев”.

За предните два мача клубът продаваше местата в секторите „В” и „Г” по 10 лева, тези на трибуна вървяха по 20 и 30, в ложата – по 40, а ученици и пенсионери влизаха срещу 5 лв. Резонно е входът за зрелището със „Щутгарт” да е осезаемо по-скъп, особено за германските привърженици.

Бартер с цените за гостуващи фенове е практически неприложим, защото реваншът на 8 август ще се играе на двойно по-малък стадион. Побиращият 55 000 души за международни мачове „Мерцедес-Бенц Арена” е ангажиран с концерт на Роби Уилямс три дни по-късно и затова „Швабите” ще приемат „Ботев” в близко селце на игрище, използвано от отбор от регионалните дивизии. Стадиончето по принцип е за 6500 зрители, но ще бъде пригодено за 10 000.

Според правилника на УЕФА домакинът е длъжен да предостави минимум 5% от капацитета на трибуните за гостуващите фенове, т.е. „Щутгарт” има право на близо 900 билета за Бургас, а агитката на „Ботев” ще получи до 500 за реванша.

Спортният директор на „Щутгарт” Фреди Бобич, чиято предишна месторабота беше в бургаския „Черноморец” заедно с Краси Балъков, направи кратък коментар за „Ботев”. Според него отборът от Пловдив не е безопасен и го е доказал с 2:1 над „Левски” на старта в „А” група. „Този отбор не е за подценяване. Освен това е в игрови ритъм за разлика от нас и в първия шампионатен кръг победи Левски София”.

Снощният успех, дошъл с голове в последните 10 минути, разпали надеждите на „Ботев” за сензация срещу финалиста в Купата на Германия. Всички - от собственика Цветан Василев до играчите - твърдят, че виждат шансове за успех.

Треньорът Станимир Стоилов предупреди, че мачовете с „Щутгарт” ще са съвсем различни от тези срещу елиминираните два скромни съперника и играчите трябва да се опазят от емоции, за да покажат своя максимум. Мъри изрази задоволство, че „Ботев” и „Лудогорец” представят достойно България в евротурнирите. Държавният първенец издуха словаците „Слован” (Братислава) с 3:0 в Разград (общо 4:2) и в третия квалификационен кръг към Шампионска лига среща „Партизан” (Белград). Ако надвие разколебания игрово и морално сръбски първенец, „Лудогорец” ще има трудна задача на последното четвърто сито към групите, а при неуспех ще се прехвърли в плейофите на втория турнир. „Берое” отпадна с чест от Лига Европа с 2:2 в Тел Авив (общо 3:6) от израелския „Апоел”.

fallback
fallback