fallback

Националите самокритични заради трети изпуснат медал

Цветан Соколов недоволства при избор в идеалния тим и реализатор №1 на Световната лига.

22.07.2013 | 14:21

Волейболните национали търсят отговори за изпуснат медал от трети пореден турнир. В разстояние на година отборът се размина с отличията от две издания на Световната лига и между тях – от Олимпийските игри. В последните два случая Италия спечели мачовете за трето място.

Цветан Соколов записа България сред индивидуалните призове на СЛ 2013, влизайки в идеалния тим като най-добър диагонал. Успоредно стана водещ реализатор на финалната шестица със 76 точки и общо в целия турнир с 285, изпреварвайки Иван Зайцев от Италия (68+215) и избрания за най-полезен играч Николай Павлов от Русия (65+201).

Соловите постижения изобщо не зарадваха 23-годишния ас, който отправи остра критика към изявите на тима и своите собствени в Мар дел Плата, Аржентина. Разочаровани са и съотборниците, докато селекционерът Камило Плачи изтъква позитиви.

Нашите се разминаха с първи медал от Световната лига след 2:3 от Италия и преди това 1:3 от Бразилия в полуфинала. Така България дублира класирането си от София 2012 и завършва четвърта за пети път от 24 издания на турнира.

Русия спечели шампионския мач с 3:0 над Бразилия, записвайки трета титла от Лигата (2002, 2011) и трета поредна победа над водещия тим в световната ранглиста – след 3:2 в двубоя за олимпийското злато и 3:2 преди дни в групата от финалната шестица. Италия също повтори успеха си над България (3:1 в групата отпреди 4 дни).

Решаващи за първия медал на „Скуадра адзура” в Лигата от 2004 насам станаха 29 точки на младока Лука Ветори, заместил контузения капитан Кристиан Савани. За нашите 20 наниза капитанът Тодор Алексиев, Соколов реализира 14 като игра само в първите три гейма, а резервата му Милушев и центровете Йосифов и Гоцев добавиха по 10.

Според Соколов основният проблем идва от разколебаване в хода на турнира: „В малкия финал вероятно прегоряхме от желание за реванш, бяхме изненадани от Ветори и не успяхме да го спрем. Първият ни мач срещу Аржентина беше много добър, но после загубихме увереност в нашите способности. Например, мачът срещу Италия в групата се обърна напълно, защото не си вярвахме. Трябва да подобряваме играта си, най-вече при лесните топки, да избягваме непредизвикани грешки.”

Цветан е най-критичен към себе си: „Не съм щастлив от представянето си във финалната шестица. Започнах добре, но после не знам какво точно се промени. Мисля, че исках да помогна на отбора с повече, отколкото беше по силите ми. Това е голямата ми грешка - да правя повече, отколкото ми позволяват способностите. Трябва да използвам този опит и да подобрявам играта си, защото отново ще бъда под напрежение и тогава трябва да съм по-спокоен, съсредоточен само върху моите отигравания.”

Разпределителят Георги Братоев се чуди дали малкото, което не достига всеки път в мачовете за медали всъщност не е много. Тодор Скримов вижда слабости в психиката и загуба на концентрация във важни моменти, иначе желанието и тактиката са на ниво.

Треньорът Плачи хвали играчите, че на трети пореден турнир утвърждават България като четвърта сила и това не е малко. Тодор Алексиев отчита грешки в дребни и лесни детайли, напомнящи му малките финали с Куба в София и Италия в Лондон. Според капитана място сред най-силните четири е положително, отборът не трябва да навежда глава, а да продължава с работата и колективния дух, за да пробие сред първите три”.

Следващото предизвикателство е Европейското първенство в края на септември. Една от звездите на Италия - Емануеле Бирарели, коментира: „Не беше лесно да победим България, защото бяхме уморени и нашият капитан беше контузен. Много сме горди, защото при тези проблеми успяхме да се справим в трудните моменти. От Италия винаги се очаква много след осем титли в първите издания на Световната лига, но нашият отбор е в процес на обновяване и този медал е много важен за нас. В момента ние сме трети по сила в света, защото Русия и Бразилия може би имат нещо повече. Европейското първенство може да бъде спечелено от много отбори, но Русия е фаворит. Имаме два месеца да работим, да се подготвим и да играем добре”.

fallback
fallback