fallback

Димитров изпусна страхотен шанс за първа титла

Нашият отстъпи на Вердаско в равностойна битка и се размина с финал срещу преодолим противник.

13.07.2013 | 17:48

Григор Димитров пропусна идеална възможност за първа титла в професионалния тур, като загуби дълъг и равностоен полуфинал на турнира в Бощад с 6:7 (3-7), 7:5, 5:7 от испанеца Фернандо Вердаско. Шведската публика подкрепяше 22-годишния българин като свой, но след 2 часа и половина триумфира известният с нестабилна психика левичар от Мадрид.

Шансът пред Гришо за втори финал и първи трофей в ATP World Tour нямаше как да е по-изгоден. Миналата година той резонно загуби полуфинала в Бощад от световния №5 Давид Ферер, но сега при успех над №35 Вердаско щеше да спори за титлата с напълно преодолим противник - №74 или №104 в ранглистата, които нямат спечелени турнири в кариерите си.

29-годишният Вердаско, достигащ първи финал на Swedish Open от 6-ото си участие, очаква победителя между 30-годишния аржентинец Карлос Берлок и холандеца Тимо Де Бакер. Последният елиминира сензационно на четвъртфинал световния №6 Томаш Бердих.

Григор допусна ранен пробив в полуфинала, но испанецът върна жеста с две двойни грешки за 2:2. Оттам двамата вземаха сервис-геймовете си до 6:6. В тайбрека Димитров допусна минибрейк в първата точка, а Вердаско сгафи с нова двойна грешка. Испанецът обаче се чувстваше комфортно, когато нашият не успееше да вкара първи сервис и така взе три точки аванс. Въпреки моралната помощ от трибуните Григор сбърка рутинно воле за 3-6 и при сетбола отново прати топката в мрежата.

Във втория сет първи сервираше Вердаско, но Димитров се справи с напрежението и направи 2-1 пробива по пътя към 7:5. В решаващия трети Григор допусна допусна брейк за 1:3, но не трепна и обърна серия от три загубени гейма до същата в своя полза.

Испанецът заигра много агресивно в явен опит да избегне тайбрек и успя. При 5:6 и свой сервис Димитров с два поредни изстрела в аут предостави брейкпойнт и отново прати топката извън корта за 5:7.

Вердаско призна, че мачът не би могъл да е по-оспорван: „Беше лудост, толкова равностоен през цялото време. Невероятно оспорван, затова съм щастлив, че накрая успях да пробия сервиса му и да избегна тайбрек. Ако трябва да сравня с тежкия четвъртфинал от вчера, двамата ми противници са много различни играчи. Димитров използва доста спин и слайс, докато Алмагро играе с по-плоски и малко по-силни удари. Много съм щастлив, че успях да спечеля двата мача и драматично загубения четвъртфинал на Уимбълдън от Анди Мъри сега стигам до първия си финал в Бощад”.

Следващата стъпка за Григор би трябвало да е турнирът на клей в Гщаад, Швейцария (от 22 юли), където - също като в Бощад - достигна полуфинал през 2012 и има да защитава 90 точки за ранглистата.

fallback
fallback