Кошмар за „Левски“ някъде из Азия

Треньор и играчи се компрометираха – общо три часа футбол без вкаран гол за 0:2 от „Иртиш“.

11.07.2013 | 19:18
Кошмар за „Левски“ някъде из Азия

Футболните любители ще трябва да се ощипят, за да повярват, че не са попаднали в лош сън. „Левски“ е елиминиран на първо препятствие в Лига Европа – с 0:2 от анонимния „Иртиш“ в неизвестния град Павлодар, някъде към границата между Казахстан и Сибир.

За три часа игра вицешампионът на България не вкара гол срещу отбор от държава на 150-о място в ранглистата на ФИФА (98 позиции зад нас). На този фон отпадането миналото лято от „Сараево“ вече не изглежда провал.

„Сините“ обясняваха 0:0 в София предната седмица с липса на късмет, изключваха ново „географско откритие“ и афишираха увереност в по-високата си класа. Днес разликата се изрази в надбягване и финтиране на скромните противници, с дразнещо неумение за завършване на атаките.

В крайна сметка на таблото пише 2:0, голове на Камолиддин Мурзоев в 6-ата минута и Улугбек Бакаев в 13-ата от дузпа, за която Даниел Димов го фаулира с цената на червен картон.

„Левски“ започнаха мача като недоспали, защото изгледаха от дистанция две опасни контри на „Иртиш“ в първите 4 минути. На третия път стомната се счупи след центриране отдясно, при което Мурзоев беше оставен свободен около бялата точка да простреля с глава вратаря Пламен Илиев. Отбраната се показа още по-неадекватна за дузпата.

С играч по-малко „Левски“ взе инициативата след 20-ата минута, но 6-7 изгодни атаки срещу постоянно увисващата защита на „Иртиш“ бяха опропастени с неподходящи решения.

За втората част треньорът Николай Митов не посмя да наруши схемата, сменяйки таран с таран - Карвальо вместо Жоао Силва, и халфове - Велев вместо Рамон Лопес. „Сините“ започнаха да тичат срещу часовника и да прибързват с далечни изстрели. При един точен в 56-ата минута вратарят изби топката и тя стигна до Карвальо, който центрира добре към задната греда и Гари Родригес на 2 метра от гола я засече в крак на защитник.

Домакините все по-често се пропукваха, но нямаше кой да се възползва. В 63-ата Рамос нахлу в пеналта, но стреля в излезлия да скъси ъгъла вратар. В следващата минута Родригес излъга двама и спечели фаул до пеналта, атаката стигна до Везалов и той от идентична ситуация стреля във вратаря като само сигнал за засада оправда този пропуск.

При три акции „Иртиш“ окончателно показа, че не може да отиграва контри и свободни удари край пеналта, а двата гола са били щедри подаръци. „Левски“ обаче съвсем зацикли в оставащите 20 минути и не успя да сътвори нищо. Това вероятно ще е последен мач за треньора Митов, който загуби финала за купата и нарисувана шампионска титла, а сега се разписва под най-ранната европейска елиминация на „Левски“.