fallback

Футболът настоява за отчисления от тото и хазарт

Никой не помага на икономиката и бизнеса, защо да плащаме за социални цели, пита Домусчиев.

11.07.2013 | 11:54

Държавата трябва да подпомага футбола със средства от Спортния тотализатор и данъци от хазартните оператори. Тази теза лансира Кирил Домусчиев, собственик на двукратния шампион „Лудогорец” и главен фактор в продажбата на медийните права върху българското първенство.

Домусчиев ограничава финансирането на разградския клуб заради тежката икономическа ситуация в страната, никакво стимулиране на бизнеса и оттам на инвеститорите в най-популярната игра. „Лудогорец” загуби с 1:1 и 3-5 след дузпи двубоя за Суперкупата срещу спонсорирания от държавната ТЕЦ „Марица Изток 2” отбор на „Берое”. След мача босът обясни защо е редно да има отчисления от хазната към частния футболен сектор.

„През последните два месеца в Лудогорец поетапно намаляваме парите за отбора, особено за резервната скамейка, на която ще искам да виждам млади, перспективни и не толкова скъпи играчи – заяви Домусчиев. - Също така ще намалим бюджета за строителство и за каквото и да било. При тази ситуация в държавата трябва да си луд, за да инвестираш. Необходимо е да върви икономиката и бизнесът, за да заделяш пари за социални цели. След като нищо не се прави за тази икономика, защо да даваме пари за социални цели, които няма откъде да ги вземем. Отвън нищо не идва във футбола и никой не прави нищо. Имаше обещание преди година от предишния премиер, оттогава мина много време, аз не очаквам сега нещо да се случи. Приходите от Спортния тотализатор отиват за знайни и незнайни спортове, направления. Вече действа и закон за хазарта, операторите плащат и държавата получава приход. Залага се и на български мачове, от това печелят букмейкърите и държавата. Затова е логично данъкът от хазарт да отива в някаква степен и за футбола. Не може да се очаква на отделни хора да оправят дереджето, да настроят стадиони. Навсякъде по света това е държавна политика. Виждате какво направиха в Бразилия, Полша, Украйна – там парите не ги дадоха частни лица. А тук бизнесът се оправя, както се оправяме с всичко. Това не е нормално.”

Предвид кризата, бизнесменът вижда като най-добра новина за българския футбол очертаващото се спасяване на ЦСКА от фалит. „Червените” вървят към изход от финансовата и управленска агония, след като собствениците „Титан” приеха да върнат клуба на бившия президент Александър Томов и кръг бизнесмени около него, чака се разрешение за сделката от КЗК.

Домусчиев обаче е разочарован и съзира нежелание за игра у своите в двубоя за Суперкупата - генералната репетиция на „Лудогорец” и „Берое” преди старта им във вторите предварителни кръгове на Шампионска лига и Лига Европа. Двата отбора си размениха по греда и гол (Дяков 45; Христов 27), последваха грубости, много жълти и по един червен картон (Даков 59; Стойчев 65), а при дузпите фатален пропуск направи един от скъпите бразилци в разградския тим – Марселиньо. Отборът от Стара Загора вкара всички пет и взима втори трофей с изстрели от бялата точка, след Купа България срещу „Левски”.

„Лудогорец” гостува на „Слован” в Братислава на 17 юли от 21:15 и клубният бос признава, че при такава игра не е оптимист. „Берое” започва като домакин на „Апоел” (Тел Авив) на 18 юли от 19:30 ч. Днес „Левски” и „Ботев” (Пд) играят реванши от първия кръг в Лига Европа срещу съперниците от Казахстан – съответно гост на „Иртиш” от 16:00 (след 0:0 в София) и домакин на „Астана” от 20:30 в Бургас (1:0).

fallback
fallback