fallback

Полша сипе закани за двойната битка във Варна

Нашите търсят 3 точки от 6 възможни, за да завършат пред шампиона в Световната лига.

08.07.2013 | 09:37

Класирането на България за финалната шестица на Световната волейболна лига ще се решава в последния кръг срещу Полша във Варна. Мачовете на 12 юли от 20:00 часа и 13 юли от 21:00 се явяват пряка елиминация за една виза, след като Бразилия си осигури другата от група „А” към турнира в Мар дел Плата (17-21 юли).

Развръзката стигна до този директен спор след чифт загуби на нашите национали с по 1:3 в Бразилия (0-6 точки) и домакински победи за поляците над САЩ с 3:2 и 3:1 (5-1). Преди заключителния уикенд от предварителната фаза България има 14 точки, а поляците са с 13.

Селекцията на Камило Плачи търси три точки от 6-те възможни, за да завърши в класирането пред шампиона от София 2012. Полша се цели в 4 от 6, които се постигат чрез победа в 3 или 4 гейма и загуба с тайбрек.

Неблагоприятни за нашите са дългото пътуване през океана и малкото време за адаптация към часовата разлика. Иначе в отбора приемат без драми двете загуби, отчитайки игровото превъзходство на бразилците.

В полския тим треньорът Андреа Анастази и възпитаниците му демонстрират увереност за мачовете във Варна. След втората победа над САЩ (3:1 във Вроцлав) капитанът Марчин Мозджонек заяви: „Направихме още една малка стъпка към финалната шестица. Продължаваме да подобряваме играта си и се фокусираме върху следващия мач, върху всяка точка и всеки гейм. Знаем какво да очакваме в България и сме подготвени за това”.

Анастази допълни: „Много съм щастлив от резултата. Сега вратите към финалната шестица са отворени за нас и ние сме там, откъдето започнахме (с равни шансове). Трябва да подобряваме доста неща и да продължим да се борим. Не знам какво ще се случи, предстоят ни невероятно трудни мачове в България”.

На теория шансове за едно от първите две места има и отборът на САЩ, който ще гостува в Бразилия. Американците имат 12 точки и възможен максимум от 18, при който на България ще са нужни 4 точки, но този вариант е твърде нереален. Независимо че си свършиха работата, бразилците (19 т.) едва ли ще си позволят двойна излагация пред собствена публика.

Временно втори е тимът на Франция с 15 точки, но без оставащи мачове. „Петлите” спечелиха последните с 3:2 и 3:1 като гости на Аржентина, която има гарантирано участие на финалите като домакин.

В група „В” Италия и Русия завършиха с по 19 точки и предимство за „адзурите” в съотношението на гейм-точките. Германия с 14 има да изиграе още два мача и ако вземе 6 точки от Иран, ще завърши на първо място с 20. Единствената квота от по-слабата група „С” взе отборът на Канада, изпреварил Холандия с една точка – 23 (8 победи – 2 загуби) срещу 22 (7-3).

fallback
fallback