Волейболистите обещават реванш за 1:3 с Бразилия

„Допуснахме много евтини грешки, утре ще е различно“, уверява капитанът Тодор Алексиев.

05.07.2013 | 20:53
Волейболистите обещават реванш за 1:3 с Бразилия

Волейболните национали запазват боен дух след загуба 1:3 в първия мач като гост на Бразилия, довела смяна на лидера в група „А“ на Световната лига. България допусна обрат от 1:0 (26-24, 17-25, 20-25, 23-25) и остава с 14 точки, докато чрез спечелените три вечният фаворит вече има 16. Втората среща е утре от 16:10, в този предпоследен уикенд играят още Полша – САЩ и Аржентина – Франция.

В части от мача нашите бяха равностойни, но допуснаха моментни слабости в сервис, посрещане, колебания на разпределителя Георги Братоев, неефективна атака във втория и третия гейм, а натежаха най-вече грешки в решаващи моменти и силна защита на Бразилия със солидна реализация на контраатаки.

Добрата новина за нашите е включването на Данаил Милушев като алтернатива на Цветан Соколов в четвъртия гейм. Нашият водещ реализатор завърши с по-малко от обичайните точки – 14 (вкл. 11 успешни атаки от 39), а Тодор Алексиев наниза 15 (13 атаки от 30). Милушев ни върна в четвъртия гейм с 4 точки към края, но две сбъркани топки попречиха да стигнем до тайбрек. Общо Тодор Скримов и Виктор Йосифов добавиха по 11, а най-резултатен в мача беше Леандро Висото с 19 (14 от 33 атаки и 5 от 12 блокади).

Капитанът Алексиев обеща, че мачът в събота ще е различен: „Допуснахме прекалено много грешки, лесни грешки. Не може да си позволяваш това, когато играеш срещу отбор от такава класа. Не играхме добре, но това беше полезен урок за нас“. Скримов допълни, че Бразилия е напълно преодолим отбор, просто трябва да играем по-добре от днес.

Селекционерът Камило Плачи похвали играта на отбора и отправи комплименти към противника: „Те играха, както очаквах. Ние сме щастливи да играем срещу такъв страхотен отбор. Въпреки че имаме млад тим, играхме на високо ниво срещу талантливи опоненти“.

В първия гейм бразилците бъркаха сервиси, нашият блок оперираше отлично за 18-14. От 20-16 допуснахме 4 поредни, изтървахме и два геймбола (24-22), но при третия домакините забиха топка в мрежата. Във втория гейм Алексив чрез две поредни донесе 7-7, но с три блока срещу него, две точки от сервис и аут на Соколов потънахме 10-17. Третият също се реши рано заради силна защита на Бразилия и ред наши грешки при посрещане за 14-21.

Сервиси, защита и контри дадоха аванс на Бразилия в четвъртия 4-8, при 6-9 Соколов отново стреля в аут и беше сменен. От 11-15 два сервиса на Йосифов и солов блок на Братоев свалиха 14-15, преди да дойдат силните изяви на Милушев. При 23-24 бразилците спасиха невъзможна ситуация като събориха чифт рекламни пана, а нашите отиграха прехвърлената топка лошо и съдията отсъди бъркане на Братоев за край на мача.

Треньорът Бернардо Резенде определи за ключово съотношението на грешките – 22 бразилски срещу 34 български. „Това направи разликата в мача. Успяхме да ограничим Соколов и това също помогна. Трябва да знаем обаче, че вторите мачове винаги са по-трудни и техният блок е по-мощен от нашия, затова утре трябва да сме по-ефективни“.

Капитанът Бруно Резенде се съгласи с мнението на своя баща, допълвайки: „Знаех, че мачът няма да е лесен. В първия гейм направихме много грешки от сервис, но от втория се коригирахме и подобрихме блока. Можеше да играем и по-добре, но най-важното са трите точки“.

Либерото Алан, който направи невероятно спасяване за последната точка, и водещият реализатор Висото направиха еднакви коментари: „Победата е най-важна, особено в такъв труден мач срещу противник от висока класа. В първия гейм направихме много грешки и не играхме нашия стил, но се коригирахме. Очакваме повече трудности утре и трябва да бъдем подготвени, защото мачът може да е решаващ за класирането“.