fallback

„Левски” оправдава нулев старт в Европа

„На реванша ще играем още по-силно”, твърди безкритичният Митов преди визитата в Казахстан.

05.07.2013 | 07:48

„Левски” започна сезона на вековния си юбилей с разочароващо 0:0 на стадион „Георги Аспарухов” срещу неизвестния казахстански „Иртиш” (Павлодар). В първия мач от най-ниското ниво на Лига Европа „сините” изтърваха серия шансове, вкл. дузпа в 77-ата минута чрез водещия голаджия Базил де Карвальо - пуснат в 53-ата вместо майстора на пропуските Жоао Силва.

Масовите очаквания за лесен успех подсили другият наш участник в първия квалификационен кръг. „Ботев” (Пд) надви 1:0 като гост „Астана”, спечелил Купата на Казахстан с победа именно над „Иртиш”. На „Герена” обаче игровото превъзходство зацикли в липса на идеи и скорост срещу респектирания противник, който за цял мач стигна до един точен изстрел и един корнер при ред предоставени възможности за опасни контри.

Развоят озадачи и изнерви публиката, но не стресна факторите в „Левски”. Те обясняват 0:0 с липса на късмет и афишират оптимизъм за визитата в сърцето на Азия на 11 юли. Коментарът на треньора Николай Митов прозвуча като виц: „Нямам никакви притеснения, на реванша ще играем още по-силно”.

Младият специалист се прочу през пролетта с наперени изказвания, загубен финал и изпускане на шампионската титла чрез автогол. Сега, запитан дали има усещането, че нищо не се е променило спрямо злополучния край на миналия сезон, Митов отвърна: „Резултатът се получи такъв, иначе отборът е добре и ще бъде по-добре с всеки изминал мач. Просто не реализирахме 3-4 положения в началото, те се затвориха и ние не успяхме да намерим завършващия пас и удар. Не сме подценили противника, бяхме подготвени за всичко. Ако не бяхме направили две грешки, Пламен Илиев нямаше да пипне топката. Извадих си изводи, имаме резерви в играта да се представим успешно”.

Новият спортно-технически шеф Наско Сираков демонстрира спокойствие, но и критичност: „Като не печелим на собствен терен, не може да сме доволни. Има доста какво да се желае. При всички положения не е това играта, която искам да виждам, но и с нея можехме да спечелим. Нямахме шанс. Иртиш не ни затрудни по никакъв начин, в последните 20 минути ние сами се затруднихме и им дадохме да си помислят, че могат да постигнат успех. Като желание, тичане и борба съм доволен от футболистите, но в игрови план има много да се работи и много да се подобрява. По-хубаво да не тръгваме, ако ни притеснява дългото пътуване за реванша. Изобщо не трябва да мислим за това, в главите ни трява да е само мачът. Не е чак толкова тежко пътуването, играчите ще имат достатъчно време да се възстановят. Просто трябва да играят по-добре”.

За Сираков отпадане не би било логично: „Във футбола всичко е възможно, но изходът зависи от нас, имаме по-качествени футболисти, просто трябва да го покажат на терена във втория мач. За мотивация не трябва да се говори, това са професионални футболисти, които печелят пари от футбола и трябва да са максимално мотивирани и концентрирани във всеки мач, така че специални разговори няма да има. Треньорите трябва да проведат една нормална подготовка тази седмица, спокойна, да осмислим къде сме сбъркали, къде можем да подобрим нещата - аз мисля, че има доста места за подобрение - и просто да отидем и да изиграем мача. Няма да се качвам на самолета, ако не съм уверен, че можем да продължим. Какво да кажа на феновете? И аз не бях спокоен, бях точно като тях, така че се надявам да ги успокоим във втория мач”.

Помощник-директорът Христо Йовов изтъква малшанс: „Изпуснахме прекалено много положения, накрая поотпаднахме. Нормално е Иртиш да са физически по-добре, защото първенството им е в ход, но в нито един момент нямаха инициативата и не създадоха положения, предоставихме им такива с наши грешки. Контролирахме мача и ако играем малко по-бързо, ще имаме успех”.

Клубният бос Тодор Батков обобщи: „Очаквахме тежък мач, както се и оказа. Липсваше ни късмет, все още сме в подготовка. Нищо не е решено. Оптимист съм до последно. Видя се, че сме по-добри”.

fallback
fallback