fallback

Пиронкова на осминафинал срещу световната №4

Балансът срещу Агниешка Радванска е 2-7, но последният мач на трева е в полза на Цвети.

29.06.2013 | 20:28

Цветана Пиронкова постигна трета победа на „Уимбълдън” и ще играе осминафинал срещу световната №4 Агниешка Радванска (Полша). Най-силната ни тенисистка победи №141 Петра Мартич (Хърватия) с 6:1, 4:6, 6:2 за 107 минути и достигна четвъртия кръг на любимия си турнир. Полякинята, която е актуална вицешампионка в Лондон, елиминира трудно №52 Мадисън Кийс (САЩ) със 7:5, 4:6, 6:3.

Балансът от двубоите на Пиронкова с голямата сестра Радванска е 2-7 като последно се срещнаха тази пролет на клей в Мадрид – 6:2, 6:4 за Агниешка. Цвети обаче спечели последния им двубой върху трева през 2012 на подгряващия за „Уимбълдън” турнир в Ийстбърн с 6:2, 6:4. Освен това пловдивчанката демонстрира отлична форма върху зелената настилка като тази година вече има шест победи от 8 мача.

Очакваният успех срещу Мартич дойде през неочаквана криза с 6 поред загубени гейма. Пиронкова бързо намери своя ритъм и след отразена точка за пробив взе първия гейм. За 2:1 помогнаха неточни изстрели на хърватката. Слабости в сервиса на Мартич донесоха троен брейкпойнт и 3:1. В следващия гейм Цвети отрази троен шанс за пробив, после направи нов брейк с неспасяем минаващ удар за 5:1 и през една критична ситуация затвори сета.

Статистиката отчете катастрофални 27% вкаран първи сервис от Мартич и тя допусна пробив в началото на втория сет с двойни грешки в началото и края на гейма. Хазартните удари й дадоха двоен шанс за ребрейк, но го пропиля.

Острите ретури и минаващи удари на Пиронкова продължиха да съсипват хърватката за пробив 4:1 и по този повод статистиката показа, че при излизания на мрежата Петра е 6 от 13 срещу 10 успешни от 12 за Цвети.

Ненадейно настъпи обрат. Разпиляната Мартич стигна до шанс за пробив и го реализира за 4:2, сетне намали 4:3. Пиронкова показа нерви и с грешки допусна нов брейк 4:4, а трупащата увереност хърватка довърши обрата 4:5. Цвети заигра доста пасивно на основната линия и въпреки две грешки на Мартич даде сетбол, при който запрати лека топка в мрежата за 4:6.

Хърватката започна решаващия сет, летяща по всички ъгли на корта. Пиронкова се събра, спря серията от 6 загубени гейма - 1:1, моментално нанесе пробив на нула за 2:1 и провокира два аута от хърватката за 3:1. Съпротивата на Мартич продължи, но Цвети не допусна повече колебания и – отразявайки три точки за пробив в последния гейм - затвори мача.

fallback
fallback