fallback

Идеален развой за националите в Световната лига

Публиката в София размъти погледа на съдията, Франция игра за нас срещу Полша.

24.06.2013 | 09:45

Като по поръчка за България се разви уикендът в група „А” на Световната лига. Волейболните национали буквално на косъм прибраха максимума 6 точки от двойния сблъсък с Аржентина в София, а фаворизираният тим на Полша съсипа шансовете си с чифт поражения 2:3 във Франция.

Победната серия на нашите оцеля трудно с 3:1 над Аржентина (17-25, 25-19, 25-21, 31-29). Мощна подкрепа от публиката и съдийски грешки в ключови моменти помогнаха да избегнем пети гейм, съответно загуба на една или две точки, след заблуждаващо лесно 3:0 в първия мач.

Гостите имаха пет геймбола за влизане в тайбрек и в два случая уж успяха, но главният съдия Хелио Ормондо от Португалия ги попари. България взе своето и застигна лидера Бразилия – по 11 точки от 4 мача и равно геймово съотношение 12:3. Изоставаме само по сбора на гейм-точките (355-326 срещу 360-305).

Главен конкурент за двете квоти към финалната шестица се очертава тимът на САЩ - 8 точки, 10:6 гейма, 382-351. В петък и събота нашите гостуват в Рино (щата Невада), а следващия уикенд  - в столицата Бразилия. Последният ни съперник в групата (12-13 юли във Варна), Полша, има само 3 точки от 4 мача. Франция е с 6 от 6, а домакинът на финалите Аржентина – с 3 от 6.

Идеалният развой зарежда с настроение националния тим преди презокеанския воаяж. Селекционерът Камило Плачи и капитанът Тодор Алексиев щедро похвалиха 12-те хиляди възторжени фенове в „Арена Армеец”. Драматичното 3:1 дойде с 21 точки на Алексиев, а Цветан Соколов наниза 23 (12 в победния гейм).

„Благодарим на публиката, беше страхотна и създаде една невероятна емоция за игра – заяви капитанът. – Наистина, четвъртият гейм не завърши по добър начин, но завърши в наша полза, което е много важно, защото имахме нужда от тези три точки.”

Плачи коментира: „Мачът беше много равностоен, можеше да завърши позитивно и за Аржентина. От двата, вторият беше на много по-високо ниво, защото аржентинската атака беше подобрена и играхме като равни. Доволен съм от всички, защото преодоляхме някои трудни моменти. Не искам да мисля отсега за финалната шестица, говоря само за следващия мач. Единственото сигурно е, че Аржентина ще играе там като домакин. Според мен квалификациите ще се решават до последния мач. Финалите са като сметката в ресторанта - никой не плаща, преди да яде. Само три думи: За тези два дни, много хубави като атмосфера, ентусиазъм и резултати, незабравими - Благодаря, България!”

Гостите засегнаха съдийството, но отдадоха пълна заслуга на нашия отбор и феновете. Капитанът Лусиано Де Чеко обясни: „Загубихме четвъртия гейм по неспортни причини. Това показва, че още трябва да израстваме, за да можем да побеждаваме. Съдиите направиха грешки във важни моменти. Когато попитах главния, той ми отговори, че съдиите също са под напрежение, не успял да види, топката била много бърза... Трябва да се научим да изтърпяваме тези ситуации”.

Селекционерът Хавиер Вебер изтъкна подобрението в играта на своите спрямо първия мач и похвали публиката: „Мачът не биваше да завърши по този начин, всички видяха какво се случи, но в крайна сметка България победи. Фантастична публика, страхотна атмосфера. Още като играч съм идвал тук 3-4 пъти и съм я усещал. Тук и в Полша са двете най-добри публики, които аз съм виждал”.

fallback
fallback