Григор щастлив от дебюта на Шарапова в ложата

„Присъствието на Мария не ме напряга, уверен съм и се радвам да е край мен”, твърди Димитров.

11.06.2013 | 11:37
Григор щастлив от дебюта на Шарапова в ложата

Григор Димитров категорично отрече напрежение от дебютната поява на Мария Шарапова за негов мач. Пред погледа на любимата нашият се измъкна на косъм 4:6, 6:2, 7:6 (7-4) срещу световния №88 Дуди Села (Израел) върху тревата в „Куинс Клуб”, Западен Лондон. След това обясни, че трудностите дошли от влажната, хлъзгава настилка и влошена видимост от късния час.

Руската красавица за първи път подкрепя своя приятел от трибуните. Очаква се да заеме място до треньора Микаел Тилстрьом и тази вечер, в мача от втория кръг срещу 4-кратния шампион на турнира Лейтън Хюит.

Григор вече е длъжник на Маша, защото пропусна финала й на „Ролан Гарос” в събота заради лека тренировка с Анди Мъри. В Париж поддръжниците в ложите на Шарапова и Серина Уилямс бяха трима срещу 16. Рускинята отстъпи титлата с 4:6, 4:6 и загуби второто си място в световната ранглиста.

Присъствието на Мария в Лондон донесе на звездната двойка повече драма, отколкото забавление. Прогнозите сочеха Димитров да надвие убедително 28-годишния Села предвид и победа с 2-0 сета през 2012 в Ница на клей, където ръстовата разлика (188 срещу 175 см) далеч не е решаваща, колкото на трева. Вместо това Григор се измъчи 107 минути и два пъти беше на ръба на загубата.

Световният №28 загуби своя сервис за 3:4, пропусна шанс за връщане на пробива и изостана с 0-1 сета. Под намръщения поглед на Шарапова във втория сет Димитров най-накрая стигна до брейк за 3:1 и заигра по-уверено за 6:2. След нов пробив за 4:2 в третия мачът изглеждаше решен, но последва серия от обрати. С две двойни грешки и един аут между тях Григор подари ребрейк за 4:3, после от 40-0 загуби пет поредни точки за нов пробив 4:5. Села сервира за мача и поведе 30-0, но Димитров обърна гейма 5:5. Драма имаше и в тайбрека, нашият от 3-0 допусна 4-4, но Села направи двойна грешка за 6-4 и капитулира с неточен изстрел 7-4.

„Беше дълъг ден за мен, чакайки да играя последен в програмата, затова съм много щастлив, че прескочих първия кръг – коментира Григор. - Дуди Села не е лесен противник, играе добре на бързи настилки и дори сервира за спечелване на мача, така че трябва да направя някои изводи преди втория кръг. Преди всичко, условията за игра бяха трудни, тревата стана влажна и бърза, започна да се стъмва. Трябва да бъда по-ефективен във втория кръг. Лейтън е голям боец, показва го през цялата си велика кариера, освен това играе добър тенис напоследък, така че да се надяваме, че ще поднесем хубав мач. Участието в полуфинала миналата година ми дава увереност. Обичам този турнир и искам да го спечеля. Тук има много история и това се усеща, атмосферата е страхотна. Този корт е много специален за мен, винаги съм се чувствал добре тук се надявам някога да вдигна трофея.”

Запитан повече напрежение или увереност му носи присъствието на Шарапова, нашият отговори: „Определено съм уверен. Аз бих желал тя да е край мен и съм щастлив, че дойде. Но в крайна сметка това беше просто един нормален ден.”

Турнирът е само подгряващ за „Уимбълдън”, но Григор има да защитава 90 точки за ранглистата от полуфинала през 2012. Досега не се е изправял срещу Хюит. 32-годишният австралиец беше първи в света преди 11-12 години, но вече е №82. Титлите му в Куинс са от 2000, 2001, 2002 и 2006 г.

При победа, евентуален съперник в третия кръг ще е №19 Сам Куери, а за четвъртфинал трасето се пресича с това на №8 Хуан Мартин Дел Потро. Мощните американец и аржентинец играят своите мачове този следобед, а след тях на централния корт излизат Димитров и Хюит (вероятно около 18:30 ч). После по програма Димитров има и мач на двойки с традиционния си партньор Фреди Нилсен (Дания) на страничен корт.

Цветана Пиронкова също започна с победа сезона на трева. На турнира в Бирмингам тя имаше лесна задача срещу дребната и неопитна Лорън Дейвис (САЩ) - 6:2, 6:1. Ниският ръст от 157 см правеше сервисите на 19-годишната американка безкрайно уязвими, Цвети реализира общо 5 от 20 точки за пробив. Във втория кръг утре 25-годишната пловдивчанка се изправя срещу №24 в света Сорана Кърстя (Румъния). Двете са се срещали само веднъж - победа за Цвети в три сета на клей в Палермо 2011.