fallback

Стилиян Петров представи национала Тонев в „Астън Вила“

„Използва умело двата крака, което е интересното и най-важно за него. Бърз и вълнуващ играч“.

07.06.2013 | 21:52

Стилиян Петров представи на английските медии нашия футболист Александър Тонев като ново попълнение на „Астън Вила“. 23-годишното крило ще подпише договор идната седмица, но трансферът вече е абсолютно сигурен. Клубът от Висшата лига ще плати 3 милиона евро или 2,5 милиона паунда на полския „Лех“ (Познан).

Бившите съотборници в националния тим застанаха заедно пред камерите и микрофоните, след като Тонев премина успешно медицинските тестове на тренировъчната база в Бодимур Хийт. Започващият работа като треньор в клубната академия Стилиян се изказа ласкаво за качествата на Сашо и увери всички, че младежът е готов за предизвикателството.

Любопитен факт е, че дебютният мач на Тонев беше и последен за Петров с екипа на България – през октомври 2011 срещу Уелс в София (0:1) от квалификациите за Евро 2012. В кампанията за Мондиал 2014 младежът игра 5 от досегашните 6 мача, през март направи хеттрик за 6:0 срещу Малта и изработи попадението при 1:1 в Дания. Пред журналистите той изтъкна огромната роля на Петров за осъществяване на трансфера.

Стилиян препоръчва острието с поразяващ шут на Пол Ламбърт и мениджърът на бирмингамския тим няколко месеца проучва изявите в националния тим и „Лех“. Сега Тонев избира „Астън Вила“ пред няколко други оферти именно заради своя сънародник. Голямо желание да вземат Сашо имаха германският „Вердер“ и шотландският „Селтик“, а интерес проявиха още испанският „Малага“ и френският „Монпелие“.

„Откакто чух за интереса на Астън Вила, не мислех за нищо друго, освен за изява във Висшата лига с екипа на такъв голям клуб – обясни Тонев. - Присъствието на Стилиян имаше огромно влияние да дойда тук. Той и Димитър Бербатов се справяха много добре в тази Лига. Двамата са големи български футболисти и аз се надявам също като тях да оставя следа във Висшата лига.“

Петров скромно принизи заслугите си за трансфера: „Играх заедно с Алекс, така че знам малко какъв тип играч е. Основното е, че мениджърът харесва него и начина му на игра. Мисля, че феновете на Вила получават един вълнуващ играч. Мисля, че клубът наблюдава Александър няколко месеца, гледаха няколко мача и някои DVD записи. Играе добре и с двата крака, което е наистина интересно и най-важното за него. Той е бърз, вълнуващ играч и мисля, че феновете на Вила ще се убедят колко добър е. Той е тип играч, който може да има истински ефект върху този млад и вълнуващ отбор. Говорихме снощи и той няма търпение да започне. Знае, че това ще бъде предизвикателство, но е готов за него.“

Талантът на Тонев изпъкваше още в школата на ЦСКА преди дебюта в първия тим през март 2008, но блесна истински след трансфера в „Лех“ през 2011. За две години натрупа 62 мача с 8 гола плюс 5 асистенции за полския тим. В първия си сезон записа 28 шампионатни (3+2) и един за купата на Полша, а в току-що завършилия - 26 шампионатни (4+3), шест в квалификациите за Лига Европа (1 гол) и един за купата. Това, в комбинация с летящият старт за националния отбор, изстреля едно момче от наброяващия едва 7000 жители Елин Пелин край София до втория най-голям град в Англия – Бирмингам (1 милион жители).

„Аз съм истински щастлив и горд да бъда част от Астън Вила – декларира Сашо. - Това е голям отбор, мениджърът и клубът вярват в младите играчи и отборната етика. Футболът не е индивидуален, а отборен спорт и всички успешни тимове играят добре като колектив. Това може да се види тук. Гледал съм мачове на Вила и знам, че в отбора има някои много добри играчи. Нямам търпение да започнем подготовка и да се запозная с новите ми съотборници и мениджъра. Вече съм част от тима и съм гладен за успехи. Искам да покажа на всички какво мога. Играл съм някои мачове пред много публика, но атмосферата в Англия е уникална. Феновете са като 12-и играч и аз очаквам с нетърпение да заиграя пред тях.“

fallback
fallback