Любо Пенев разкри корекция за 6-а победа в 13 мача

“Поисках от играчите да пресират, те го направиха и вкараха два гола”, обяснява треньорът.

04.06.2013 | 22:29
Любо Пенев разкри корекция за 6-а победа в 13 мача

Футболният отбор на България спечели и втората контрола от азиатското турне – 2:1 срещу Казахстан в най-големия град на страната Алмати. Чифт попадения за три минути осигуриха общо шеста победа от 13 мача под ръководството на селекционера Любослав Пенев.

Опитният халф на “Черно море” Георги Илиев майсторски реализира свободен удар от 21 метра в 57-ата, а в 60-ата центрира от корнер и Иван Иванов с глава удвои. След това нашите позволиха три-четири опасности и почетен гол за домакините (Шомко 88), които отбелязват 100 години футбол в родината си.

Десетина минути трябваха на българите да овладеят играта срещу скромния Казахстан, който има 1 точка от 6 мача в световните квалификации (тежка група с Германия, Австрия, Швеция, Ейре и Фарьорските о-ви). Гол на Божинов след четвърт час не беше признат заради засада на капитана Ивелин Попов, а в следващите 15 минути два изстрела от дистанция на Валери и един на Владо Гаджев минаха близо край гредите. През втората част “Лъвовете” без особени проблеми уловиха плячката, преди да отпуснат хватката.

Любо Пенев дипломатично определи мача като труден, отказа сравнения с доста по-стойностната победа отпреди 5 дни с 2:0 като гост на азиатския шампион Япония и разкри каква важна корекция е направил.

“Очаквах труден мач и той се получи такъв - заяви треньорът. - Поздравявам домакините с добрата игра. Япония и Казахстан са различни отбори, с различни стилове, но тактически действаха сходно. Доволен съм от моите футболисти, изцяло изпълниха поставените задачи. Ключовият момент в мача беше през първото полувреме, когато не вкараме своите голови възможности. На почивката поисках от играчите да пресират. Те го направиха и реализираха две попадения. За съжаление в края на мача допуснахме едно, но независимо от това съм доволен от играта на отбора.”

Пенев отговори дискретно на въпрос дали победата е дошла с късмет или от тактическо надиграване на противника. Във всеки мач опитваме да усъвъшенствоваме своята игра и тактическия модел като заедно с това винаги търсим победата. Ако смятате, че сме победили тактически, това си е ваше право”.

Чешкият селекционер на домакините Мирослав Беранек няколко пъти изтъкна класата на България: “Играхме срещу много добър отбор. Всичко решиха статичните ситуации на противника. Направихме смени, те усилиха играта, върнахме гол, но да изравним не можахме, за съжаление. Такива мачове са ни нужни и ще бъдат от полза. Видяхте на каква скорост се игра. Отборът показа дух, борихме се докрай. Доволен съм, че момчетата изглеждаха нелошо срещу сериозен съперник. Многото грешни подавания не са от ниско майсторство или страх от противника. Срещу нас имаше силен отбор, който ни принуждаваше да бъркаме. Но играчите се стараха и се раздадоха напълно на терена, а това не е маловажно.”

Любо Пенев използва следните изпълнители: Пламен Илиев (55-Михаил Иванов), Йордан Минев, Александър Александров, Иван Иванов, Веселин Минев (48-Радослав Димитров), Светослав Дяков, Владимир Гаджев, Георги Илиев (75-Христо Златински), Станислав Манолев (71-Спас Делев), Ивелин Попов, Валери Божинов (55-Илиян Мицански).

След този 13-и мач за Любо начело на националите балансът е 6 победи и 5 равенства, а двете загуби бяха в контроли (от Турция и Украйна). От дебюта си в края на февруари 2012 с 1:1 в Унгария Пенев изведе отбора до победи като гост на Холандия 2:1 и домакин на Кипър 1:0 в контроли, 1:0 над Армения и 6:0 над Малта в световните квалификации плюс двата успеха от последната седмица.

През август в Македония е последният тест преди есенния епилог на световните квалификации – на 6 семпетври в Италия, 10 септември в Малта, 11-15 октомври гост на Армения и домакин на Чехия. Битките в нашата група се подновяват още на 7 юни с Армения – Малта и Чехия – Италия, а на 11 юни е Дания – Армения.