fallback

„Борусия” (Дортмунд) взе наш национал за Б-отбора

Избралият България пред Германия Едисон Йорданов получава шанс да впечатли за 2 години.

31.05.2013 | 19:34

Европейският вицешампион „Борусия” (Дортмунд) привлече бъдещ футболен национал на България. Едисон Йорданов, потомък на наш емигрант и германка, подписа 2-годишен договор като попълнение в Б-отбора (до 23 години). „Борусия Дортмунд - II” играе в трета дивизия, но при силни изяви младежът може да бъде издърпан в първия тим.

Еди, който на 8 юни ще навърши 20, досега играеше в „Ханза” от родния си град Рощок, но договорът му изтече. Наскоро прие покана от нашия младежки национален отбор и е в състава за предстоящите европейски квалификации. От 2008 до 2012 има няколко мача за юношеските гарнитури на Германия до 15, 16 и 19 г.

Разпоредбите на ФИФА дават право да избере друг национален отбор, преди да е записал мачове на младежко ниво. Успоредно с Еди, да играе за България реши и роденият в САЩ Вилян Бижев. Нападателят е в юношеската академия на „Ливърпул” от 2011, но игра под наем в Германия и Норвегия.

Селекционерът Михаил Мадански обясни, че миналата година е получил отказ от двамата таланти, но сега те са приели да играят за нашата страна, вместо за родните си държави. Бижев ще дебютира в мачовете срещу Андора (1 и 5 юни), докато Йорданов е под въпрос заради скорошна контузия.

Бащата Лъчезар Йорданов емигрира през 1988, а майката е германка и се казва Карина. Еди блести в юношеските формации на „Ханза”, преди да дебютира при мъжете в началото на 2012 и да играе дузина мачове във 2-ра Бундеслига. Този сезон отборът беше в трета дивизия и въпреки контузията младежът записа 14 мача с 1 вкаран гол и три асистенции.

Еди става вторият наш футболист в Б-отбора на „Борусия”. Шампионът с "Лудогорец” Михаил Александров премина от школата на ЦСКА в Дортмунд като 18-годишен, през лятото на 2007, но за срока на 3-годишния договор записа само няколко мача в трета дивизия и се прибра в България.

Единственият българин в първия тим на „Борусия” е Димитър Рангелов. Настоящият треньор на тима Юрген Клоп го взе през юни 2009 от „Енерги” (Котбус) срещу 1 милион евро. При голямата конкуренция Митко не успя да се утвърди като титуляр и през септември 2010 игра под наем в „Макаби” (Тел Авив). През лятото на 2011 беше преотстъпен в „Енерги” и стана голмайстор на отбора, а година по-късно „Борусия” го продаде на швейцарския „Люцерн”.

fallback
fallback