Синьо харакири подари шампионата на „Лудогорец”

Тежки последствия на „Герена”, „Левски” предаде готова титла и остана без трофей за 4-та година.

25.05.2013 | 21:54
Синьо харакири подари шампионата на „Лудогорец”

„Левски” написа една от най-разочароващите страници в 99-годишната си история като предаде нарисуваната шампионска титла. В последния 30-и кръг „сините” трябваше да спечелят домакинския мач срещу „Славия”, но при 1:0 (Карвальо 33) си забиха безумен автогол (Везалов 74) и в последните 16+4 минути не успяха да коригират резултата.

Докато купата и златните медали бяха приготвени за награждаване на „Герена”, неочакващият подаръци „Лудогорец” победи 3:0 като гост изпадналия „Монтана” и защити трофея с точка преднина (72-71). Собствениците на новия стар първенец братя Домусчиеви изобщо не бяха на стадиона, а от отбора признаха, че не са се надявали на чудо, но заслужено триумфират с най-силна игра през сезона.

От два стола „Левски” падна на земята и регистрира четвърта година без трофей, след като преди 10 дни загуби след дузпи финала за Купа България срещу „Берое”. Като втори в „А” група „сините” ще участват в квалификациите за Лига Европа заедно с ЦСКА, който при осигурено трето място загуби 1:2 от „Локомотив” (Сф) и това спаси железничарския тим от изпадане за сметка на „Ботев” (Враца).

Оперативният началник на „Левски” Иво Тонев заяви, че освобождава поста изпълнителен директор и допълни, че финансовият шеф Константин Баждеков е откаран в болница със съмнения за инфаркт. „Ние сме си виновни, нямаме право да се сърдим на никого, освен на себе си. Още преди месец бях решил да напусна поста, но се надявах да го направя като шампион на България”, допълни Тонев.

Клубният собственик Тодор Батков, който само преди седмица обяви Господ за симпатизант на „Левски” след щастливата победа 1:0 над „Лудогорец”, сега успя само да промълви: „Толкова си можем”.

Обясненията с късмет може да прилягат частично към двете титли на „Лудогорец” (миналия сезон в последния кръг отборът от Разград се измъкна срещу ЦСКА), но нямат нищо общо с провала на „Левски”. Развоят на „Герена” беше своеобразно самурайско харакири, защото „Славия” застраши вратата само веднъж в началото на мача след нещо между центриране и изстрел на Здравко Лазаров, при което топката кацна на гредата. Автоголът падна от изсипана топка в пеналта - двама защитници в синьо така се насметоха, че без близко присъствие на противник единият игра с ръка, а другият порази собствената врата.

Треньорът Николай Митов няма ясно обяснение. „Боли ме много - и за играчите, и за привържениците, но е факт. Изиграхме добро първо полувреме, трябваше да вкараме 2-3 гола, през второто не се представихме на ниво, допуснахме нелеп гол и вече беше много трудно да вкараме. На почивката казах съблекалнята, че мачът тепърва започва. Двата най-важни мача ги загубихме, 100% нещо не ни достига”, заяви младият специалист, визирайки и финала за купата.

Даниел Боримиров, който при предния си ангажимент като спортен директор спечели последната шампионска титла през 2009, коментира: „За мен това е най-тежкият ден за всичките ми години в Левски като играч и директор. Най-тежко ми е за феновете, не оправдахме техните очаквания. Нямам идея защо имаше такова отпускане в нашите редици след почивката, дали заради умората или пък нямаше фигура, която да поведе останалите. Имаше настроение, но през второто полувреме не играхме така, както искаше треньорът”.

Ветеранът Христо Йовов, който влезе като резерва в 70-ата минута за последния мач в кариерата си, заяви: „И аз съм в шок. Мисля, че е сън. Не съм очаквал, дори не съм помислял, че е възможно, но това е футболът. Това казах след мача в съблекалнята - аз съм единственият, който не може да поправи нищо, защото свършвам с футбола. Животът е странно нещо. Преди седмица бяхме на върха и изпитвахме огромно щастие, сега сме на другия полюс. Не бих казал точно провал, все пак този отбор стигна до финала за двата трофея. Ходехме по ръба в последните 7-8 мача, но това е съдба, тя е на страната на силните, а ние днес подходихме лежерно след 1:0”.

Невярващи на ушите си, в „Лудогорец” потърсиха своите заслуги. Ивайло Петев поднесе поздравления и адмирации към „Славия” за високия морал. „Бяхме класа над всички отбори и заслужено сме шампиони. Определено тази година е по-сладко, но сезонът беше изключително кървав”, допълни младият треньор.

Единствен директорът Ангел Петричев заяви, че очаквал подобен сензационен обрат след предизвикателното изказване на Батков за обичта на Господ към „Левски”. „Бог е на всеки един човек, а не на отделни хора или отбори. Справедливостта възтържествува, ние бяхме по-добри през целия сезон, не може един рикошет да реши титлата”.