Бербатов се обрича на „Фулъм” след избор за №1

Публиката отсвири отборния тур за овации, играчите обикалят терена на дистанция от трибуните.

13.05.2013 | 15:46
Бербатов се обрича на „Фулъм” след избор за №1

С обещание да остане на „Крейвън Котидж” Димитър Бербатов благодари, че е избран за Футболист на годината във „Фулъм”. Чрез гласуване в клубния сайт привържениците класираха Митко пред гръцкия ветеран Йоргос Карагунис и десния бек Саша Рийтер. Германецът наскоро спечели анкетата в отбора за Играч на играчите.

Договорът на Бербатов изтича след 12 месеца, което провокира спекулации за трансфер това лято в посока „Галатасарай” или други клубове. 32-годишният голмайстор отхвърля такъв вариант: „Искам да благодаря на всички фенове, които гласуваха за мен за Играч на сезона. Истинско удоволствие е да играя за Фулъм, наслаждавам се на това и да бъда отличен по този начин е много специално. Футболът е отборна игра и призът е за всички съотборници. Работихме усърдно и аз гледам напред към още много мачове заедно с тях.”

„Фулъм” обяви резултата от вота на привържениците след финалния домакински мач за сезона, в който гол на Митко (33 мин) срещу „Ливърпул” беше неутрализиран от хеттрик Дани Стъридж (36, 62 и 85) за 1:3.

Голяма част от публиката не уважи тима в традиционния тур за овации. Разочаровани от шестата загуба за последните 7 мача и четвърта поред на „Крейвън Котидж” (клубен антирекорд), много фенове се изнесоха набързо от стадиона. Отборът избегна близък контакт като обиколи терена на 10-15 метра дистанция от трибуните. При това донякъде формално отношение Бербо и неизползваният в последните два мача Станислав Манолев подминаха, без да забележат и поздравят, почитатели с български флаг (кадри - в галерия).

Недоволството осезаемо нараства преди последния кръг на Висшата лига (19 май, гостуване в Суонзи). В своите интернет форуми феновете на „Фулъм” масово ругаят мениджъра Мартин Йол, а мнозина спорят за приноса на Бербатов въпреките 14-те му гола през сезона.

При все още съществуваща опасност от изпадане, холандецът подготвя лятна селекция и отказва да критикува своите играчи за спечелената само една точка от възможни 21. За последната загуба Йол изтъква две ощетяващи решения на рефера точно преди 1:2. В минутите 60-61 Марк Холси подмина последователно претенции за дузпа и фаул с червен картон.

Мартин Йол настоява за покупки: „Нуждаем се от 4, 5 или 6 нови играчи, но това е нормално за всеки клуб. Имаме нужда от подсилване. Миналия сезон домакинската ни форма беше добра, можехме да вкарваме попадения от нищото, имахме Клинт Демпси да бележи победни голове. В лицето на Димитър Бербатов се сдобихме със способен реализатор, но загубихме неща в други зони (плеймейкъра Муса Дембеле).”

„Фулъм” е 15-и в класирането с 40 точки. Под чертата 18-и е „Уигън” с 35 и възможни още 6 от оставащи два мача като първият е много тежък - гост на „Арсенал” във вторник от 21:45 ч. „Уигън” обаче доказа, че може да победи всеки, спечелвайки онази вечер Купата на Англия с 1:0 срещу „Манчестър Сити”. Крахът във финала поставя на карта бъдещето на мениджъра Роберто Манчини, който вече загуби шампионската титла и отпадна рано от Шампионската лига. Спряганият за поста чилийски треньор на „Малага” Мануел Пелегрини отрича да се е договарял със „Сити”.

Проблеми връхлитат и новия шампион „Манчестър Юнайтед”. В прощалния си мач на „Олд Трафорд” (2:1 над Суонзи) оттеглящият се по семейни причини сър Алекс Фъргюсън остави Уейн Рууни извън състава заради декларирано желание за трансфер. Избраният от сър Алекс за нов мениджър Дейвид Мойс получи овации в последния домакински мач начело на „Евертън”, но може скоро да бъде намразен, ако опита да вземе в Манчестър звездите Фелайни и Бейнс.